vremenska prognoza

Većinom sunčano i hladno, pogledajte hoćemo li ove godine konačno imati bijeli Božić

19.12.2018 u 07:04

Bionic
Reading

Na Jadranu i predjelima uz njega većinom sunčano, no na sjevernom dijelu prema večeri porast naoblake

U ostatku unutrašnjosti prevladavat će oblačno, često uz maglu koja se ponegdje može zadržati i veći dio dana, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab, na istoku do umjeren jugoistočni. Duž obale u početku slaba do umjerena bura navečer će okrenuti na jugo.

Najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 2 na kopnu te od 9 do 12 stupnjeva Celzijevih na obali i otocima.

Uz povoljne biometeorološke prilike, ne očekuju se tegobe kod meteoropata i kroničnih bolesnika.

Upozoravamo na hladno jutro, najviše u kontinentalnim dijelovima Hrvatske, pa je potrebna adekvatna zaštita, osobito srčanih i plućnih bolesnika.

Vremenska prognoza za Hrvatsku za 20. prosinca 2018. Izvor: DHMZ / Autor: tportal

Unatoč tome što je donedavno vjerojatnost božićne ciklone u našem dijelu Europe bila mala, prema najnovijim izračunima DHMZ-a može se zaključiti kako ni ove godine neće izostati.

Zato će nakon relativno hladnog razdoblja do kraja ovog tjedna i početkom novoga ponovno biti iznadprosječno topli dani, tijekom kojih će na Jadranu prevladavati jugo, najjače u četvrtak i vjerojatno ponedjeljak, a oborine će biti češće na Jadranu i područjima uz njega.

  • +69
Prvi dan Adventa u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Ivan Buvinic/PIXSELL

Tako će u četvrtak biti pretežno oblačno uz povremenu oborinu. Na Jadranu će padati kiša, a u unutrašnjosti oborina na granici snijega i kiše koja se može smrzavati u dodiru s hladnom podlogom. Ujutro u unutrašnjosti mjestimice magla.

Na kopnu vjetar uglavnom slab, u istočnoj Hrvatskoj do umjeren jugoistočni. Umjereno i jako jugo prema večeri će slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak.

Najniža jutarnja temperatura zraka od -6 do -2, na Jadranu između 3 i 8. Najviša dnevna od -2 do 2 na kopnu te između 9 i 14 stupnjeva Celzijevih na obali i otocima.

  • +11
Božićna ciklona će i ove godine pokvariti blagdanski ugođaj Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Biometeorološke prilike će biti razmjerno povoljne.

Zbog jutarnje hladnoće, osobito u kontinentalnim dijelovima zemlje, potrebna je prikladna zaštita, na što se osobito upozoravaju srčani i plućni bolesnici.