scenarij za sve okolnosti

Meštrović: Situacija u splitskome KBC-u teška

05.01.2022 u 15:33

Bionic
Reading

Ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović upozorio je u srijedu da je zbog povećanog broja pacijenata oboljelih od covida stanje u toj bolnici teško, posebice zbog nedostatka medicinskog osoblja, te je upitno koliko dugo će se moći izdržati u takvim okolnostima

"Danas imamo 194 hospitalizirana covid bolesnika od kojih su 42 na respiratoru, a to su veliki brojevi koji zauzimaju bolničke kapacitete i uz velike napore uspijevamo održati kvalitetan rad", rekao je Meštrović novinarima.

Po njegovim riječima, 194 hospitalizirana pacijenta su 194 ljudske sudbine i medicinsko osoblje daje od sebe sve što može skrbeći o njima.

"Budući da su bolesnici s covidom životno ugroženi, onda većina djelatnika mora skrbiti o tim bolesnicima, a naše su mogućnosti ograničene", rekao je Meštrović.

Dodao je da se u splitskome KBC-u može otvoriti još mjesta za prijam covid pacijenata, ali, upozorio je, "pitanje je koliko dugo će njegovi djelatnici moći opskrbljivati sve bolesnike kojima je to potrebno".

"Mi smo spremni svaki dan pojačati naše kapacitete, imamo scenarije za sve okolnosti - nama je problem medicinsko osoblje, posebice sestre, i tu se nemamo što pripremati, nego ćemo se svi do zadnjega uključujući i mene mobilizirati i otići u covid centar, ali i to može biti malo", istaknuo je Meštrović govoreći o malobrojnom medicinskom osoblju koje se suočava s petim valom covid pandemije.

Rekao je da je sada prosječna životna dob pacijenata oboljelih od covida osam godina niža nego što je bila u prvom valu, a među onima koji su na respiratoru 83 posto njih nije cijepljeno.

"Naši najugroženiji građani su starije osobe koje nisu cijepljene", dodao je.

Upozorio je da i omikron može biti opasan u okolnostima u kojima je velik broj necijepljenih bez obzira na to što izaziva blažu kliničku sliku.