KUNU SE U KVALITETU MESA

Mesna industrija tužiti će medije

11.09.2010 u 16:12

Bionic
Reading

Članice mesne industrije udružene u Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) i udruga Croatiastočar najavile su danas da će tužiti medije koji su im posljednih dana, napisima o mesu navodno upitne kakvoće, nanijeli višemilijunske štetu i ozbiljno im narušili ugled.

'Podnijet ćemo tužbe protiv autora spornih tekstova i TV priloga. Očekuju da će svoje paušalne ocjene, u interesu hrvatskih potrošača, ipak konkretnije predočiti nadležnim institucijama', kazao je na konferenciji za novinare direktor Croatiastočara Branko Bobetić

Na pitanje novinara je li mesna industrija zatražila istragu o navodnim nepravilnostima, Bobetić je kazao kako je postignut dogovor da se o takvim pitanjima može govoriti jedino na posebnoj konferenciji za novinare, na kojoj će biti i predstavnici proizvođača.

'Tvrtke hrvatske mesne industrije daju punu potporu svim nastojanjima da se bile kakve nepravilnosti spriječe i propisno kazne', kazao je Bobetić, dodajući da su za taj posao nadležna mjerodavna državna tijela.

Naglasio je da hrvatska mesna industrija funkcionira po najvišim standardima te da koristi provjerene sirovine neupitne kvalitete i zdravstvene ispravnosti.

Direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković kazala je da je mesna industrija vodeća prerađivačka industrija u Hrvatskoj, koja zapošljava preko 12.000 ljudi, zarađuje oko 10 milijardi kuna i ostvaruje pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu.

Tzv. mesna afera otvorena je nakon što je u medijima objavljena "priča" radnika jedne mesne industrije koji je tvrdio da se u Hrvatsku uvozi meso staro i po nekoliko godina te da se proizvodi kojima je istekao rok trajanja, prepakiravaju i vraćaju na tržište.

Medijske tvrdnje da mesna industrija koristi higijenski neispravno meso prije nekoliko dana demantirala je i hrvatska Vlada te ministar poljoprivrede Petar Čobanković