NESTALI NOVAC IZ DIJASPORE

Mesiću slijedi kaznena prijava i za ratno profiterstvo?

  • Autor: V.P.P.
  • Zadnja izmjena 25.04.2012 16:50
  • Objavljeno 25.04.2012 u 16:50
zvonimir hodak odvjetnik zagorec

zvonimir hodak odvjetnik zagorec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

Novinar i publicist Darko Petričić sa svojim je odvjetnikom Zvonimirom Hodakom podnio kaznenu prijavu protiv Stjepana Mesića zbog lažnog svjedočenja. 'Već duže vrijeme Stjepan Mesić u ovoj državi ima status Svete krave', rekao je zagrebački odvjetnik dodajući da će, ako DORH to sam ne napravi, podignuti kaznenu prijavu i zbog nestanka novca iz dijaspore koji je Mesića nosio u Hrvatsku

Kaže kako se Ivi Sanaderu sudi jer je 1994. godine od Hypo banke navodno uzeo proviziju. Taj bi slučaj bio u zastari da nije riječ o ratnom profiterstvu. Podsjeća da je Mesić 1992. u Australiji dobio oko sto tisuća australskih dolara u čekovima koje putem do Hrvatske izgubio. 'Nikada zbog toga nije odgovarao niti je pokrenuta neka formalna istraga. Moj znanac iz DORH-a rekao mi je da je to u zastari. 1992. bio je rat onda je i to ratno profiterstvo za koje nema zastare', kaže Hodak.

Hodak je spomenuo i 350.000 tisuća kanadskih dolara koje je Mesić u pratnji Ante Belje donio u ured tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška. Naime, spominje se da su hrvatski iseljenici sakupili pola milijuna dolara, pa se Hodak pita gdje je razlika. Kaznenu prijavu podižu jer je na ročištu u listopadu prošle godine bio saslušan kao svjedok i, kako kažu, lažno svjedočio.


Petričić je tvrdio da je dao intervju Globusu 2001. godine u kojem je rekao da ne zna koliki je iznos bio i da je s Beljom otišao kod Dunje Gotovine u kabinet Gojka Šuška. Sada je izmijenio priču i rekao da je bio s njim fra Duka. 'Duka je u međuvremenu umro i sada, umjesto Ante Belje, koji je živ i koji je jasno rekao da nikada s Mesićem nije bio u Ministarstvu obrane, Mesić spominje Duku', kaže Hodak.

Zbog toga su podnijeli kaznenu prijavu, a nadaju se da će DORH reagirati i pokrenuti istragu o novcu iz Australije. Istaknuo je da DORH ima dvostruke kriterije. Hodak i Petričić spomenuli su i aktualnu temu kupnje dva stana na zagrebačkom Borčecu koji glase na Milku Mesić i pitaju se zašto Porezna uprava nije reagirala na činjenicu da na nju glasi i stan Mesićevih u Ilici i dva nova stana u elitnoj četvrti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi