HRVATI OSLOBODILI PRIMORJE

Mesić razdražio Slovence izjavom o partizanima

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.01.2009 00:25
  • Objavljeno 13.01.2009 u 23:51
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mesićevu izjavu da bi Slovenci danas gledali na more s 20 kiletara udaljenosti da nije bilo hrvatskih partizana koji su u završnim ofenzivama prema Trstu oslobodilo Istru i Slovensko primorje slovenske političke stranke nazvale su "skandaloznom" i "sramotnom", ali je politički vrh u Sloveniji nije želio komentirati

LJUBLJANA - Podsjećajući na kraj Drugoga svjetskog rata, kada je bilo izvjesno da će sile osovine izgubiti rat, Mesić je kazao da su tada partizanske postrojbe 'u stopu' pratile njemačke i kvislinške postrojbe u povlačenju, te da su se između njih još vodile žestoke bitke. "Slovenske partizanske jedinice su se orijentirale prema austrijskoj granici, a hrvatske jedinice su vodile teške bitke u Istri sve do Trsta i osvojile Trst", rekao je Mesić te dodao da su hrvatske partizanske postrojbe oslobodile i prostor koji danas pripada Sloveniji. "Da hrvatske jedinice nisu oslobodile taj prostor, danas bi Slovenija gledala s jedno dvadeset kilometara more", smatra Mesić.

Slovenski povjesničar Jože Pirjevec ocijenio je izjavu djelomično točnom, ali je rekao da ga ona žalosti.

"Oslobođenja Istre i Slovenskog primorja je kompleksno pitanje i ne može se svesti na završnu epizodu od travnja do lipnja 1945. iako predsjednik Mesić ima pravo kad upozorava na veliku ulogu hrvatskih boraca", rekao je Pirjevec, dugogodišnji predavač povijesti na talijanskim sveučilištima i izdavač više knjiga o Titu, Jugoslaviji i komunizmu koje su objavili talijanski izdavači.

Pirjevec, tršćanski Slovenac, već desetak godina većinom djeluje i radi u Sloveniji.

"Istina je da je u IV jugoslavenskoj armiji koja je nastupala prema Trstu od 60.000 boraca bilo više od 39.000 Hrvata, ali je u operacijama sudjelovao i slovenski deveti korpus", rekao je Pirjevec, dodajući da ga Mesićev nastup žalosti jer se tako narušava "ratno drugarstvo" slovenskih i hrvatskih partizana i jer se vode sporovi oko "marginalnih pitanja".

"Svađama Slovenije i Hrvatske koje nisu potrebne raduje se treća strana, znate na koga mislim", rekao je Pirjevec, dodajući da Mesića cijeni kao "političara velikog formata" koji je svoju veličinu pokazao i kad je otvoreno polemizirao s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, ukazavši na neprihvatljivost njegovih izjava o "krvoločnim Slavenima" i "etničkom čišćenju" Istre i Slovenskog Primorja od Talijana nakon Drugog svjetskog rata koje je Napolitano rekao u svom govoru na Dan sjećanja na žrtve "fojbi" prije dvije godine.

"Žaloste me sadašnje Mesićeve izjave jer govore o nekim napetostima s Hrvatskom koje nas tjeraju da se svađamo o marginalnim temama", rekao je Pirjevec.

Slovenski eurozastupnik Jelko Kacin u izjavi za javnost povodom spomenute izjave predsjednika Mesića naveo je da su Mesićeve tvrdnje kako su Slovensko primorje oslobodili Hrvati "nedostojne jednog predsjednika" i da njima Mesić nije "podvrgao ruglu Sloveniju" nego osramotio Hrvatsku i svoju funkciju.

A slovenska populistička udruga "Zavod 25. lipnja 1991" koju vode Joško Joras i Marjan Podobnik u posebnoj je izjavi navela da nadgrobni spomenici oko Trsta svjedoče da su Trst oslobodili Slovenci, te da hrvatski predsjednik "izokreće povijesne činjenice".

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi