PIŠEM TI PISMO

Mesić napao Jandrokovića zbog Thompsona

04.10.2009 u 22:31

Bionic
Reading

Iz Ureda predsjednika Republike je potvrđeno da je Stjepan Mesić uputio pismo ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću u povodu diplomatske note koju je Ministarstvo vanjskih poslova (MVPEI) uložilo Švicarskoj nakon zabrane ulaska pjevača Marka Perkovića Thompsona u tu zemlju

Ured predsjednika je Hini, ne navodeći sadržaj pisma, potvrdio da ga je predsjednik Mesić uputio ministru Jandrokoviću.

Jedne dnevne novine u broju od ponedjeljka navode, pak, da je hrvatski predsjednik oštro reagirao na notu uručenu švicarskom veleposlaniku.

Navode tako da je Mesić bio zgrožen tim činom te u svom pismu upozorio "da svaka država ima suvereno pravo procjenjivati uvjete u kojima joj je ugrožena nacionalna sigurnost pa tako na švicarsku odluku Hrvatska nema što protestirati, kao što ne bi dopustila ni da se nju proziva zbog njezinih odluka te vrste", te dodaje da notom "Hrvatska staje iza kontroverzne osobe koja svoj imidž gradi na koketiranju s neoustaštvom".

Glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun je za Hinu rekao da još nije upoznat sa sadržajem Mesićeva pisma te da ga ne može komentirati.

MVPEI u noti upućenoj u četvrtak navodi da su razlozi koje su švicarska nadležna tijela navela za odluku o zabrani ulaska neosnovani - postojanje ugroze terorizma, nasilna ekstremizma, zabranjenih obavještajnih služba, organiziranog kriminala te radnja koje ozbiljno ugrožavaju sadašnje odnose Švicarske s drugim državama ili koje su usmjerene na nasilnu izmjenu državnog poretka.

U prilog ukidanja zabrane ulaska u Švicarsku Marku Perkoviću Thompsonu, u noti se, među ostalim, navodi i to da on ni u jednoj državi dosad nije bio kazneno gonjen ni kažnjavan za navedene radnje.