GENERAL JOSIP LUCIĆ:

'Mesić je morao znati što radi Kruljac'

15.07.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Josip Lucić, kojeg se nakon uhićenja Mladena Kruljca proziva kao suodgovornog za kriminal u MORH-u, tvrdi da o tome nije znao ništa jer su do njega dolazila reducirana izvješća Vojno-sigurnosne agencije. No njihova kompletna izvješća dolazila su do tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića

Lucić je odlučio u intervjuu za Večernji list otkriti kako je Mesić trebao znati za kriminal u vojsci, kao i za slučaj za koji se tereti Kruljac. Pojasnio je kako je njegova dužnost bila među ostalim informiranje predsjednika, no samo o konkretnom stanju, o brojnosti, obučenosti… Kaže da je o kriminalu trebao izvještavati načelnik Vojno-sigurnosne službe Darko Grdić.

Priznaje da su postojala dva različita izvješća. 'Iz kojeg razloga bivši predsjednik govori samo o mojoj ulozi u smislu odgovornosti nad Oružanim snagama i pojedincima, kada je njegova odgovornost neusporedivo veća', rekao je Lucić tvrdeći da mu se u medijima 'pakira'. 'Ključnog čovjeka vojne sigurnosti, generala Grdića nitko ne spominje', kaže Lucić.

Pojašnjava kako službeno nikada nije bio obaviješten o tome da je Kruljac zloporabio vojnu inženjeriju za radove na privatnim zemljištima.

'Bilo je zapovjeđeno da inženjerija uređuje tvrđu u Slavonskom Brodu, to je odobrio i Mesić. Ta je zadaća i obavljena. O drugim djelovanjima generala Kruljca na području Slavonskog Broda nemam saznanja. Da bih mogao nešto pokrenuti, moram imati službenu informaciju', naglašava Lucić te zaključuje kako ne očekuje da će mu netko pokucati na vrata s nalogom za uhićenje.