HRVATSKA PREDVODNICA

Mesić i Napolitano: Cijelu bivšu Jugoslaviju u EU

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.11.2009 15:29
  • Objavljeno 13.11.2009 u 15:15
Giorgio Napolitano

Giorgio Napolitano

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatska će ulaskom u Europsku uniju ostvariti svoj velik cilj, ali će potaknuti i druge zemlje u regiji na približavanje Uniji, rekao je u petak u Rimu novinarima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom koji je podupro brz ulazak Hrvatske u EU, kao i drugih zemalja u regiji

RIM - "Mi ćemo u Europsku uniju ući u najskorije vrijeme, ali to nam nije krajnji cilj, već ulazak cijele jugoistočne Europe", rekao je Mesić koji se dan prije u Vatikanu susreo s papom Benediktom XVI.

Mesić je talijanskoga predsjednika obavijestio o stanju hrvatskih pristupnih pregovora. "Možemo nastaviti pregovore sad kad nas je Slovenija deblokirala jer smo s njom postigli sporazum da razdvojimo bilateralno granično pitanje na moru od hrvatskih pregovora za ulazak u Europsku uniju", rekao je Mesić.

Po Mesićevim riječima, Europa je najveći čimbenik mira u današnjem svijetu i poželjan cilj svim zemljama u regiji.

"Kad svi otvorimo svoje granice, kad svi ispunimo europske standarde, imat ćemo prostor u kojem će nacionalne manjine biti mostovi povezivanja, a ne sredstvo za osvajanje tuđeg teritorija", rekao je Mesić, zahvalivši talijanskom predsjedniku na stalnoj talijanskoj potpori hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama.

"Zainteresirani smo da Hrvatska brzo završi pregovore s Europskom unijom", rekao je Napolitano i dodao kako je s Mesićem razgovarao o cijelom prostoru bivše Jugoslavije.

"Italiji je stalo da europska vrata ostanu otvorena za ulazak i tih zemalja nakon Hrvatske", rekao je talijanski predsjednik koji je u četvrtak primio srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića.

"Jučer je ovdje bio Boris Tadić, predsjednik Srbije, zemlje koja također ide u tom smjeru", rekao je Napolitano i dodao kako je Italija svjesna da je stanje u Bosni i Hercegovini kritična točka u regiji.

Mesić smatra da je "arhitektura regije nakon raspada Jugoslavije dovršena", s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom kao "neuralgičnim točkama". "Srbija je kosovsko političko pitanje prebacila na međunarodni sud, u pravno područje i sad se čeka pravno razrješenje", rekao je Mesić".

"Bosna i Hercegovina mora opstati kao država triju konstitutivnih naroda, ali međunarodna zajednica i Europska unija moraju pomoći da ona dobije mehanizme da bude održiva i da kao dovoljno pravno uređena država može nastaviti put prema Europskoj uniji", rekao je Mesić koji će boravak Italiji završiti u subotu posjetom hrvatskoj manjini u pokrajini Moliseu kao prvi hrvatski predsjednik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi