HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR

Mesić: Arbitraža je najlogičnije rješenje

13.01.2009 u 15:56

Bionic
Reading

Predsjednik RH Stjepan Mesić rekao je u utorak u Zagrebu da bi, ukoliko se otvoreno pitanje u vezi s graničnim sporom sa Slovenijom ne zamrzne, jedino rješenje bila arbitraža, odnosno Međunarodni sud pravde u Hagu čije odluke Hrvatska prihvaća

Mesić je ocijenio da se nepotrebno ispolitiziralo pitanje sa Slovenijom, te da postoji mogućnost da se ono zamrzne dok i Hrvatska ne bude u Europskoj uniji, a ako se to ne dogodi, da treba priznati da su se dvije strane ukopale sa svojim argumentima bez popuštanja te da je jedino i najlogičnije rješenje arbitraža.

Time bi se to pitanje skinulo s dnevnog reda, prebacilo iz političke uz pravnu sferu, ne bi opterećivalo niti jednu stranu, niti bi smetalo pregovorima Hrvatske za ulazak u EU, rekao je predsjednik Mesić novinarima nakon obilaska izložbe 'Tiha pobuna' u Klovićevim dvorima.

Govoreći o krizi s plinom, Mesić je podsjetio da je prije pet godina Katar predložio da s dvije milijarde dolara investira u izgradnju terminala u Hrvatskoj, za što, napomenuo je, u to vrijeme nije bilo interesa, već su se javile mnoge udruge zabrinute za okoliš.

Po njegovim riječima, izgleda da se trebalo dogoditi kriza plina da bi se shvatilo da bi trebali imati još neki izvor energenata, a ne samo jedan, jer sada ima mnogo onih koji bi poduprli tu ideju.

Ocijenio je da je sadašnja kriza dokaz da je liberalni kapitalizam došao do svog vrhunca i da je postao kontraproduktivan, te da je potrebno naći regulatore koji bi omogućili reguliranje financijske sfere na globalnoj razini.