RAZGOVOR U BERLINU

Merkel: Potpuno podržavam Oreškovićev reformski plan

01.03.2016 u 16:47

  • +8

Tihomir Orešković sastao se s Angelom Merkel

Izvor: Pixsell / Autor: Michael Kappeller

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Tihomir Orešković održali su zajedničku konferenciju za medije nakon bilateralnog sastanka u Berlinu, a Merkel je kazala da u potpunosti podržava reformski plan nove hrvatske Vlade, kojemu je cilj oporavak gospodarstva. Investicije su bile glavna tema razgovora, a dogovoreno je formiranje takozvanog 'task forcea' kako bi se unaprijedila suradnja između dvije zemlje. Tema razgovora bila je i migrantska kriza, problem koji potresa Europu. Merkel i Orešković su se složili da se rješenje za migrantsku krizu mora pronaći na razini EU-a

14:15 Konferencija za medije je završena.

14:12
Merkel: 'Premijer mi je predstavio agendu o smanjenju deficita te investicijama i politiku reformi mogu samo podržati. To će biti samo dobro za Hrvatsku ako dođe do rasta i smanjenja zaduženja. S njemačke strane, spremni smo na to da njemačka poduzeća povećaju investicijske aktivnosti. Investicije su bile jedna od glavnih točaka razgovora', kazala je Merkel. Orešković je kazao: 'Vjerujemo da možemo stvoriti dobru investicijsku klimu i povećati suradnju.'

14:10 Merkel je ponovila nužnost pronalaska sveobuhvatnog rješenja Europske unije i zemalja pogođenih migrantskom krizom, posebno Turske. Merkel je kazala da ćemo morati pogledati gdje se nalazimo u odnosima EU-a i Turske, a moramo se pozabaviti i teškom situacijom u Grčkoj. Ponovna uspostava Schengena je korak u pravom smjeru, mada teško da to možemo predstaviti već u ponedjeljak, dodala je govoreći o predstojećem sastanku na vrhu Unije i Turske. Donald Tusk ide u Ankaru ovaj tjedan, ističe Merkel, a slike s terena nam svakodnevno pokazuju da moramo naći odgovor. Orešković je kazao da će se više znati nakon sastanka s Erdoganom.

14:05 Na pitanje o migrantskoj krizi Merkel je rekla da se ponovno moramo vratiti na Schengen. Grčka mora štititi svoje granice. Nije dobro donositi jednostrane odluke, već svih 28 zemalja EU-a mora zajedno donositi odluke. Orešković je istaknuo: 'Pratimo situaciju na terenu jer se dinamika mijenja. Imamo dobru suradnju sa svim susjedima. Vezano uz Hrvatsku, tražimo sam, ukoliko bude potrebno, da iskoristimo vojsku da nam pomogne štititi granicu. Tražit ćemo zajedničku soluciju s EU-om.'

14:04 Izjave su gotove i slijede pitanja novinara.

14:03 Orešković je naglasio: 'Smanjit ćemo dug i povećati BDP te ispuniti kriterije iz Maastrichta.' Zahvalio je potom kancelarki Merkel za gostoprimstvo i pozvao je da dođe u posjet u Zagreb. 

14:02 Hrvatski premijer Tihomir Orešković je kazao da smo partneri s Njemačkom
u EU i NATO-u. Kazao je i da smo s Njemačkom oduvijek imali dobre odnose, ali cilj je pojačati te odnose, posebno gospodarske. 'Imamo zajedničke ciljeve i izazove koji traže europske solucije. Njemačka je pokazala humanost prema izbjeglicama, a Hrvatska je kao tranzitna zemlja prepoznala patnju naroda i surađivala je u pomoći. Apsolutno razumijemo problematiku koju ćemo rješavati unutar EU-a', kazao je.

14:01 Merkel je kazala da je susret s Oreškovićem bio prijateljski i partnerski te se raduje suradnji s novom hrvatskom Vladom i želi uspjeh pri gospodarskom oporavku.

14:00 Njemačka kancelarka je kazala da su razgovarali i o izbjegličkoj krizi i nužnosti da se ponovno uvede Schengen. Kazala je i da izbjeglice nemaju pravo birati u kojoj će zemlji tražiti azil, da će pomoći Turskoj, da brane vanjske granice te da moraju paziti da nijedna zemlja ne bude pod prevelikim teretom. Također je kazala da Grčka ne smije postati takozvani hot spot za izbjeglice.

13:59 Merkel: 'Ministri vanjskih poslova također su dogovorili zajedničke komisije.'

13:58 Merkel: 'Hrvatska i Njemačka su tijesno povezane zemlje. 360 tisuća Hrvata živi u Njemačkoj, a više od dva milijuna Nijemaca ljetuje u Hrvatskoj. Podržavamo Hrvatsku, s kojom imamo partnerski odnos, koji planiramo nastaviti. Razgovarali smo o agendi nove Vlade i gospodarskoj suradnji. Ustrojili smo hrvatsko-njemački task force kako bi se naši odnosi poboljšali, a on će se sastati 15. ožujka.'

13:57 Počela je konferencija za medije.

13:51 Orešković je uoči puta u Njemačku dao intervju za dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung, rekavši između ostaloga da bi strože trebalo kontrolirati makedonsko-grčku granicu, ali s 'europskim predznakom'. To znači da bi sve članice s tim morale biti suglasne: 'Nije dovoljno da to žele Hrvatska, Slovenija i Mađarska.' Orešković je za F.A.Z. rekao i da Hrvatska sa svojih četiri milijuna stanovnika ne planira ograde, ali i da ne može postati prihvatni centar te da bi se 'moguće izbjegličke rute preko Albanije mogle pogubno odraziti na hrvatsku turističku industriju'.

13:40 Presica kasni jer su se Orešković i Merkel malo dulje zadržali u razgovoru. Od 13.40 pratimo uživo prijenos konferencije za medije s HRT-a 4. Sastanak premijera Oreškovića i njemačke kancelarke Angele Merkel započeo je nešto poslije 12.30 sati, a zajednička konferencija za novinare zakazana je za 13.30 sati. Očekuje da će u fokusu razgovora biti gospodarstvo i migrantska kriza.

Orešković će nakon susreta s Merkel posjetiti povijesni muzej irazgledati izložbu 'Umjetnost iz holokausta'. Sastat će se i spredstavnicima hrvatske zajednice u Berlinu te s apostolskim nuncijem uNjemačkoj Nikolom Eterovićem. S premijerom je u posjet Njemačkoj otišaoministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.