nema razloga za ponos

Merkel i Trump 'zabrinuti' zbog 'nepobjedivog' ruskog oružja

02.03.2018 u 15:41

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Donald Trump izrazili su u petak 'zabrinutost' zbog govora ruskog Vladimira Putina u kojem se pohvalio novim 'nepobjedivim' oružjem

'Kancelarka i predsjednik su zabrinuti zbog zadnjih izjava ruskog predsjednika Putina o razvoju naoružanja i posljedicama toga na nastojanja za međunarodnom kontrolom sustava naoružanja', priopćio je ured njemačke kancelarke nakon njihova telefonskog razgovora.

Berlin je općenito zabrinut zbog 'ukupne sigurnosne politike Rusije', rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Osim 'namjernog zaobilaženja sporazuma o kontroli oružja', spomenuo je i 'flagrantna kršenja međunarodnih zakona o aneksiji Krima' ili 'prijeteće stajalište prema susjednim državama'.

Glede sirijskog rata, Seibert je ocijenio da 's obzirom na doista strašnu sudbinu civilnog stanovništva (...) nema nikakvog razloga za ponos razvojem oružja ili nekim ruskim oružjem na terenu', dodao je.

  • +5
Putin na godišnjoj konferenciji za novinare Izvor: Reuters / Autor: MAXIM SHEMETOV

U govoru pred ruskim parlamentom u četvrtak, Putin se gotovo sat vremena neočekivano hvalio najnovijim ruskim naoružanjem, uz fotografije, infografiku i video snimke.

Predstavio je tako nove tipove krstarećih projektila 'neograničenog' dometa, mini-podmornice na nuklearni pogon te novu vrstu laserskog oružja o kojem još ne može objaviti pojedinosti.

Washington je na to optužio Moskvu za 'izravno kršenje' niza međunarodnih sporazuma protiv širenja naoružanja koje je potpisala.