RUKA SPASA

Merkel i Sarkozy spašavaju Grčku

11.02.2010 u 14:00

Bionic
Reading

Čelnici ključnih zemalja članica eurozone postigli su u četvrtak uoči neformalnog sastanka na vrhu u Bruxellesu dogovor o pomoći Grčkoj, pogođenoj teškom dužničkom krizom, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

"Imamo dogovor u vezi s grčkom situacijom. S dogovorom ćemo sada upoznati ostale čelnike zemalja članica EU-a", rekao je Van Rompuy nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyem, grčkim premijerom Georgeom Papandreuom, predsjednikom Europske središnje banke Jean-Claud Trichetom i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom

Van Rompuy nije dao nikakve pojedinosti o dogovoru, a potom se uputio na sastanak s čelnicima svih zemalja EU-a.

Oni su se okupili na neformalnom summitu na kojem je zamišljeno da glavna tema bude osmišljavanje nove gospodarske strategije za predstojeće desetljeće, ali je grčka dužnička kriza isplivala u prvi plan.

Sastanak na vrhu, kojim prvi put predsjeda predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy, započeo je s više od dva sata zakašnjenja zbog loših vremenskih prilika u Bruxellesu.

Prvotno nije planirano da se raspravlja o Grčkoj, ali je to uvršetno na dnevni zbog sve većeg pritiska na euro na svjetskim valutnim tržištima. Zemlje članice Europske unije dosad su, međutim, bile podijeljene oko toga kako reagirati i treba li ponuditi toj zemlji pomoć.

Na svjetskim financijskim tržištima pozorno se prati hoće li EU dati jamstvo da će pomoći Grčkoj da izbjegne bankrot i spriječiti širenje krize na druge zemlje koje su u sličnoj situaciji kao i Grčka, poput Španjolske i Portugala