PRORAČUN EUROPSKE UNIJE

Merkel: Čekaju nas problematični pregovori s Montijem

31.01.2013 u 15:41

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je kazala kako će pregovori o dugogodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2014. do 2020. biti teški, primajući šefa talijanske vlade Marija Montija

'Ti pregovori neće biti laki jer će Italija jasno braniti svoje interese', rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi novinarima sa svojim talijanskim kolegom, prije bilateralnih razgovora u uredu njemačke kancelarke čiji je cilj priprema sljedećeg europskog summita koji će se održati 7. i 8. veljače u Bruxellesu, a na kojem bi čelnici EU-a trebali postići kompromis o proračunu za razdoblje 2014.-2020.

'Nije tajna da Mario Monti čvrsto brani interese Italije i da iz toga ponekad proizlaze teški problemi koje moramo riješiti, ali ja sam optimist', rekla je Merkel.

Mario Monti inzistirao je na važnosti donošenja europskog proračuna koji će ojačati rast i solidarnost među državama. 'Za Italiju, važno je da smo na visini ambicioznih ciljeva koje smo utvrdili posljednjih mjeseci u EU: više rasta, više solidarnosti', rekao je Monti.

On je isto tako najavio da će se u nedjelju sastati u Parizu s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, u okviru priprema za summit.

Njemačka kancelarka trebala bi pak u ponedjeljak primiti šefa španjolske vlade Mariana Rajoya te se u Parizu u srijedu sastati s Hollandeom.