PRIJETNJA KANCELARKE

Merkel će bojkotirati Euro ako ne prestanu malteretirati Timošenko

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel pojačala je pritisak na ukrajinske vlasti i najavila bojkot Eura zbog optužbi o zlostavljanju bivše premijerke Julije Timošenko u zatvoru

Ukrajinski sud u Harkovu u subotu je odgodio suđenje za utaju poreza bivšoj premijerki Juliji Timošenko, koja se već nalazi u zatvoru zbog zloporabe položaja, do 21. svibnja zbog njezina lošeg zdravstvenog stanja.

Sudac Konstantin Sadovski rekao je da bi bilo nemoguće provesti saslušanja bez nazočnosti Timošenko, koja navodno boluje od kronične boli u kralježnici.

Europska unija smatra da je zatvaranje Timošenko u listopadu prošle godine politički motivirano i priopćila je da njezine članice neće ratificirati sporazum o pridruživanju s Ukrajinom sve dok je Timošenko u zatvoru.

Europski političari su također zabrinuti zbog izjave Timošenko da su je tukli zatvorski čuvari ovoga mjeseca prilikom nasilnog prebacivanja u bolnicu. Zatvorska uprava odbacuje te optužbe, ali je državno odvjetništvo pokrenulo istragu.

Ponašanje službenog Kijeva prema bivšoj ukrajinskoj premijerki igrat će važnu ulogu u odluci o dolasku Angele Merkel na Europsko nogometno prvenstvo koje se u lipnju održava u Poljskoj i Ukrajini, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke vlade. U razgovoru za agenciju AP, njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich poručio je, pak, da bi zbog optužbi 'mnogi političari mogli odustati od puta u Ukrajinu'.