KOME SU GA DAVALI?

Menadžeri Patrije osuđeni zbog podmićivanja u Hrvatskoj

16.02.2015 u 19:57

Bionic
Reading

Finski sud u Haemeenlinna u ponedjeljak je osudio dva menadžera kompanije Patria zbog podmićivanja prilikom prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj 2007., objavila je Slovenska tiskovna agencija STA

Na po godinu i osam mjeseci zatvora uvjetne kazne i globu od 297.000 eura osuđeni su izvršni podpredsjednik Patria Vehicles Heikki Hulkkonen i predstavnik Patrije za Hrvatsku Reijo Niittynen, dok je direktor prodaje Tuomas Korpi oslobođen optužaba.Suci su odluku donijeli jednoglasno, rekao je za STA finski tužitelj Jukka Rappe.

Kazna još nije pravomoćna, a Rappe tvrdi da je s time nastala zanimljiva situacija jer je riječ o istim Patrijinim menadžerima koje je sud nedavno zbog nedostatka dokaza oslobodio u slučaju optužaba za korupciju slovenskih dužnosnika, prilikom ugovaranja oklopnih vozila za slovensku vojsku. Krajem mjeseca na žalbu tužiteljstva sud će o njihovoj krivnji naime ponovo odlučivati.


Slovenska vojska je prije devet godina ugovorila kupnju Patrijinih oklopnih naoružanih transportera za 278 milijuna eura, a za primanje mita od Patrije lani su u Ljubljani na zatvorske kazne osuđena tri slovenska dužnosnika, među njima i Janez Janša koji je u vrijeme kupovine vozila bio premijer.

Slovenija od Kanade traži izručenje poduzetnika Waltera Wolfa, koji je bio suoptuženik na slovenskom suđenju, ali se nije odazivao pozivima suda. Wolf se u slovenskoj optužnici smatra posrednikom u predaji finskog mita.

U hrvatskom slučaju afere Patria riječ je o ugovoru iz 2007. između Patrije i kompanije Đuro Đaković od 112 milijuna eura.