unatoč previranjima

Meloni rekla predsjedniku da je spremna biti premijerka

21.10.2022 u 12:43

Bionic
Reading

Giorgia Meloni je u petak rekla talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli da je spremna biti premijerka i da bi mogla brzo formirati vladu unatoč previranjima u njezinoj desničarskoj koaliciji

Meloni, predsjednica nacionalističke Braće Italije, sastala se s predsjednikom sa svojim saveznicima, Matteom Salvinijem, čelnikom krajnje desne Lige, i Silvijem Berlusconijem, osnivačem konzervativne stranke Naprijed Italija.

"Spremni smo formirati vladu što je brže moguće", rekla je Meloni novinarima nakon neuobičajeno kratkog sastanka koji je trajao tek 15 minuta.

Mattarella bi je trebao ponovno pozvati u svoj ured kasnije tijekom dana da je formalno zatraži da postane premijerka, a nova vlada vjerojatno će prisegnuti tijekom vikenda. Konzervativna koalicija pobijedila je na izborima 25. rujna, a Melonina stranka dobila je najviše glasova pa će ona postati prvom talijanskom premijerkom. Novu vladu očekuju veliki izazovi uključujući predstojeću recesiju, rastuće cijene energije i rat u Ukrajini. Sastavljanje nove vlade pokazalo se težim od očekivanog jer Berlusconi (86) potkopava Melonin autoritet. Bivši premijer izazvao je ovaj tjedan skandal kazavši svojim zastupnicima da smatra Ukrajinu krivom za rat s Rusijom. Otkrio je također da je od Putina dobio rođendanski poklon. Meloni je na to rekla da će njezina vlada biti odlučno za NATO i EU.

  • +20
Giorgia Meloni Izvor: Profimedia / Autor: Mauro Scrobogna / LaPresse / Profimedia

"Bilo tko tko se ne slaže s time ne može biti dio vlade", rekla je. Očekuje se da će novi ministar vanjskih poslova biti Berlusconijeva desna ruka u stranci, Antonio Tajani. On je u četvrtak doputovao u Bruxelles radi razgovora sa saveznicima uvjeravajući da njegova stranka osuđuje "neprihvatljivu" rusku invaziju na Ukrajinu. Ministar gospodarstva trebao bi biti Giancarlo Giorgetti, zamjenik predsjednika Lige i ministar industrije u dosadašnjoj vladi nacionalnog jedinstva premijera Maria Draghija. Meloni će idući tjedan održati svoj prvi govor u parlamentu i mora dobiti povjerenje oba doma prije nego službeno preuzme dužnost.