teške optužbe u BIH

Mektić optužio policiju i Dodika da štite kriminal i opstruiraju istragu smrti Davida Dragičevića

25.07.2018 u 14:27

Bionic
Reading

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu u Banjoj Luci kako je policijski vrh Republike Srpske umiješan u organizirani kriminal, kazavši kako je to razlog enormnog širenja trgovine drogom ali i opstruiranja istrage o smrti mladića Davida Dragičevića, za koju je ustvrdio kako je čin ubojstva.

"Dio vrha MUP-a RS kontrolira tokove droge u RS. To znači da pokrivaju ljude koji to rade. Da nije tako kako bi bilo moguće da je tolika droga preplavila Banju Luku", kazao je Mektić na konferenciji za novinstvo ističuči kako čvrsto stoji iza takvih konstatacija.

Pojasnio je kako konkretne dokaze sada ne može iznositi jer ne vjeruje u spremnost banjolučkih tužitelja da to rasvijetle.

Kazao je kako su oni svoju nespremnost pokazali u slučaju ubojstva mladića Davida Dragičevića koji je pod nerazjašnjenom okolnostima smrtno stradao u ožujku u Banjoj Luci. Njegov otac Davor već mjesecima nastoji dokazati kako je njegov sin ubijen dok policija od početka tvrdi kako je riječ o nesretnom slučaju odnosno utapanju.

Mektić tvrdi kako policija RS svjesno opstruira istragu usmjeravajući je u krivom smjeru, a za tužitelje u Banjoj Luci je kazao kako su "kriminalizirani i korumpirani" pa u tome također sudjeluju.

"Istraga se namjerno opstruira... Iza toga stoji vrh (Republike Srpske)", kazao je Mektić najavivši kako će slučajevi dilanja droge i ubojstva Davida Dragičevića biti brzo i učinkovito riješeni ukoliko na izborima 7. listopada bude smijenjena vlast koju predvodi sadašnji predsjednik RS Milorad Dodik.

Mektić je dužnosnik Srpske demokratske stranke (SDS) koja je u RS-u u oporbi, no dio je vladajuće koalicije na državnoj razini. Mektić i Dodik učestalo javno razmjenjuju uzajamne optužbe i uvrede, a ministar sigurnosti BiH u srijedu je kazao kako su "moždane vijuge Milorada Dodika otkazale" pa s njim nema o čemu ni razgovarati.

  • +3
Sva lica Milorada Dodika Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Optužio je ipak Dodika i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da pokušava politizirati i migrantsku krizu šireći potpuno neutemeljene teorije zavjere o tome da netko pokušava trajno naseliti migrante u BiH i tako promijeniti njenu etničku strukturu.

"Dodik želi isprepadati stanovnike u RS i tako ih prevariti na izborima", kazao je Mektić podsjetivši kako nitko od oko devet tisuća ilegalnih migranata koliko ih je od početka godine ušlo u BiH do danas nije dobio azil.

Mektić tvrdi kako vlasti u BiH uspjevaju kontrolirati problem ilegalnih migracija poduzimajući napore radi striktnog nadzora nad granicom i osiguravajući tretman migrantima sukladan međunarodnim standardima. Najavio je kako će potaknuti izmjene zakona o oružanim snagama ne bi li se i vojska mogla uključiti u osiguranje granice, a kazao je i kako mu se "ne gadi žica" ukoliko bi to bio jedini način da se spriječi masovni priliv migranata preko granica sa Srbijom i Crnom Gorom.