Ministar sigurnosti

Mektić: Državljani BiH vraćaju se iz Sirije, a pripreme nisu provedene

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 03.12.2019 14:28
  • Objavljeno 03.12.2019 u 14:28
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

BiH Dragan Mektić ponovo je u utorak upozorio kako je Predsjedništvo BiH bez potrebnih priprema dalo suglasnost za prihvat skupine bosanskohercegovačkih državljana iz zarobljeničkih kampova u Siriji

Mektić je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara kazao kako je bio potpuno iznenađen kada je dobio odluku Predsjedništva BiH, donesenu u tajnosti 29. studenog, kojom se odobrava povratak skupine državljana BiH. Kazao je kako sigurnosne agencije sada poduzimaju što mogu kako bi provele tu zadaću koju im je dao državni vrh.

Pretežito se radi o ženama i djeci koju su roditelji odveli na teritorij Sirije i Iraka pod kontrolom terorističke organizacije Islamska država (IS).

Neka od djece koja bi u subotu trebala stići u BiH zapravo su rođena izvan zemlje pa nije jasno imaju li uopće pravo na bosanskohercegovačko državljanstvo.

'Nama dolaze osobe bez putnih isprava. Kada izađe (iz zrakoplova) 30 ili 40 osoba bez putnih isprava kako ćemo im provjeriti identitet? Mi pripremamo do subote što se može pripremiti', kazao je Mektić.

Još uvijek nije jasno koliko će državljana BiH biti zapravo u subotu deportirano iz Sirije jer se nagađa kako je riječ o najmanje 24 žene i djeteta, no Mektić je naznačio kako se može očekivati da s njima stignu i muškarci koje u BiH svakako čeka istraga i vjerojatno suđenje zbog sudjelovanja u borbi u redovima terorističkih organizacija.

Ministar sigurnosti BiH kazao je kako je jasno da u procesu deportacije unutar BiH nedostaje nužne sinkronizacije. Upozorio je na primjer povratka u BiH djece bez roditeljske skrbi, koje sada treba negdje smjestiti, a nitko ne zna u kakve oni obitelji idu.

'Ukoliko takvu djecu smjestimo u radkalizirane obitelji, što smo onda dobili', pita se Mektić. Neki od članova Predsjedništva BiH suglasnost za prihvat zatočenih u Siriji dali su 'jer nekoga žele odobrovoljiti' odnosno 'popraviti svoj status', smatra Mektić dodajući kako mu je nejasno to da su neki članovi državnog vrha sada pristali na ono što su ranije odlučno odbijali.

U tome je posebice prednjačio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Mektić je očevidno aludirao na činjenicu da vlada SAD već mjesecima 'pritišće' europske zemlje da prihvate svoje državljane povezane sa IS-om, koji su se nakon poraza te terorističke organizacije našli u logorima pod kontrolom kurdskih snaga.

Procjena je sigurnosnih agencija u BiH kako bi tamo moglo biti oko 260 državljana BiH, od čega je oko stotinu muškaraca koji su se borili u redovima terorističkih skupina, dok su ostalo žene i djeca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!