ANDRES MANUEL LOPEZ OBRADOR

Meksički predsjednik u uredu pronašao minijaturnu kameru, iza špijuniranja bi mogli stajati mnogi

04.09.2019 u 13:27

Bionic
Reading

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador pokazao je u utorak novinarima minijaturnu kameru za koju tvrdi kako je korištena za špijuniranje njegovih sastanaka u jednoj od soba Nacionalne palače, sjedišta meksičke vlade

'Nema ničeg tajnog ili skrivenog, stoga ne smatramo kako je ovo velika stvar', rekao je Obrador na konferenciji za novinare, a prenose svjetski mediji.

Obrador je kazao novinarima kako mu je kamera privukla pažnju zbog svoje veličine te da je soba u kojoj je pronađena korištena za sastanke s ministrima. Pritom nije htio spekulirati o tome tko je postavio kameru niti koliko se dugo ona tamo nalazila.

Aktualni meksički predsjednik nalazi se na čelu države od sredine prošlog prosinca, nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima osvojivši 53 posto glasova, dvostruko više od najbližeg protukandidata. Obrador, koji dolazi iz lijevog političkog spektra, najavio je u pobjedničkom govoru kako će mu glavna zadaća biti iskorjenjivanje korupcije te rad na poboljšanju odnosa sa susjednim Sjedinjenim Državama. Pod povećalom, kako je naveo, ponajviše bi trebali biti ugovori iz područja energetike koje je dogovorila aktualna administracija, a pritom je upozorio da će sve nepravilnosti biti iznesene pred meksički Kongres te tamošnje, ali i međunarodne sudove.

Meksički predsjednik donio je nedugo nakon osvajanja izbora i plan za rješavanje ogromnih problema koje izazivaju moćni narkokarteli, stoga je započeo s reformom prohibicionističkog pristupa za koji je kazao da izaziva nasilje i probleme za javno zdravstvo pa ga je zamijenio novim pristupom. Riječ je o osnaživanju socijalnog sustava i unutarnjem obračunu s korumpiranom policijom i lokalnim političarima, kao i postupnoj legalizaciji svih droga, čime bi narkokarteli ostali bez prihoda koji se broje u milijardama dolara.

Zbog 'čišćenja sustava' Obrador se mnogima našao na putu, ponajviše moćnim i beskrupuloznim šefovima narkokartela, stoga mnogi smatraju kako iza kamere postavljene u njegov ured stoji tamošnja mafija. Pojedini pak ukazuju na to da su i Obradorove najave o reviziji unosnih energetskih poslova crpljenja nafte u Meksičkom zaljevu mogle nagnati biznismene da putem tajno postavljene kamere kontroliraju svaki predsjednikov potez.

Valja reći i kako je Obrador veliki kritičar američkog predsjednika Donalda Trumpa, osobito na području američko-meksičkih odnosa i izgradnje pograničnog zida, te je o njima napisao i knjigu 'Slušaj me, Trump!'.

Kritičari uspoređuju Obradora s Hugom Chavezom, nekadašnjim socijalističkim predsjednikom Venezuele koji je svojom politikom doveo državu do ruba, no on se na takve kritike nije obazirao te se na predsjedničku poziciju kandidirao čak tri puta. Prva dva pokušaja rezultirala su neuspjehom te je gubitke izbora proglasio prijevarom, a sebe počeo nazivati legalnim predsjednikom, potičući pritom na prosvjede diljem Meksika.