financijska pravila

Meksičke vlasti razmatraju kazne izbornim pobjednicima od 10 milijuna dolara

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2018 10:17
  • Objavljeno 05.07.2018 u 10:17
Meksičke vlasti razmatraju kazne izbornim pobjednicima od 10 milijuna dolara

Meksičke vlasti razmatraju kazne izbornim pobjednicima od 10 milijuna dolara

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Stranka novoizabranog meksičkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora mogla bi biti kažnjena s 10 milijuna dolara zbog kršenja financijskih pravila za vrijeme kampanje, objavio je nacionalni izborni institut u srijedu nakon velike izborne pobjede

Lopez Obrador, bivši gradonačelnik Ciudad de Mexica, koji je obećao iskorijeniti korupciju i vladine ugovore učiniti transparentnima, u nedjelju je uvjerljivo pobijedio, a njegova je stranka Nacionalni pokret obnove (MORENA) osvojila apsolutnu većinu u Kongresu.

Moguća kazna od više od 197 milijuna pesosa, za koju je predviđeno da je nacionalni izborni institut (INA) stavi na glasanje 18. srpnja, bila bi najveća kazna povezana s financiranjem kampanje za nedavno završenu izbornu sezonu.

Prema institutu MORENA je osnovala fond koji nije prijavila i u koji je položila, većinom kroz gotovinske depozite, oko 78, 8 milijuna pesosa (4 milijuna dolara) kao i čekove i bankovne uplate.

  • +12
  • +9

Andres Manuel Lopez Obrador

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

"Stranka je aktivno sudjelovala u stvaranju tog financijskog instrumenta kako bi prikupljala sredstva financijskom metodom protivnom pravilima", navodi se u priopćenju INE.

Rečeno je da se procjena za moguću kaznu temelji na propustima u fiskalnom izvješću MORENA-e kao i prekoračenje limita novčanog doprinosa i primanje novca od nepoznatih osoba i zabranjenih organizacija.

Dva izvora bliska događaju rekla su da se fond koji je pod istragom zove "Za druge", a MORENA ga je osnovala za pomoć žrtvama razornog potresa prošlog rujna.

INA je počela istragu nakon što je vladajuća Institucionalna revolucionarna stranka (PRI) uložila žalbu u kojoj optužuje MORENA-u za pokretanje fonda koji nije prijavila vlastima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!