UDAR NA SEDMU SILU

Meksički dnevnik prestao izlaziti zbog prevelike pogibeljnosti novinara na udaru narkokartela

04.04.2017 u 22:31

Bionic
Reading

Meksički dnevni list Norte prestao je jučer izlaziti u tiskanom izdanju zbog niza nekažnjenih ubojstva novinara, među kojima je i nedavno ubojstvo novinarke Miroslave Breacha. Uredništvo lista Norte smatra kako je pogibeljnost novinara prevelika za nesmetani rad sedme sile koja je u Meksiku učestalo ne meti narkokartela

Urednik dnevnika Norte iz pograničnog grada Juareza, Oscar Cantu Murguia, o svojoj odluci da zaštiti novinare prestankom izlaženja izvijestio je čitatelje na posljednjem tiskanom broju na čijoj je naslovnici objavljeno oproštajno pismo naslovljeno s kratkim 'Zbogom'.

U oproštajnom pismu Murguia je pojasnio kako je do ove odluke došao nakon što je nedavno u Chihuahui ubijena dopisnica lista Miroslava Breach dok je prevozila dijete u školu. Ubojice, za koje se pretpostavlja kako pripadaju narkokartelu, ostavili su poruku na njezinom automobilu koja glasi 'zato što si lajava'.

'Poštovani čitatelji, obraćam vam se kako bih vas izvijestio da smo odlučili ugasiti novine jer ne postoje sigurnosna jamstva za naše autore. U 27 godina, koliko smo se borili za istinu i pritom primali prijetnje i niske udarce, podjednako od mafije i potkupljive vlade, više nismo spremni za nastavak borbe. Sve u životu ima svoj početak i kraj te cijenu', napisao je Murguia u oproštajnom uvodniku kojeg prenosi britanski The Guardian.

Glasnogovornik lista potvrdio je britanskom listu kako će redakcija nastaviti s radom online.

Od 1992. godine u Meksiku je zbog pisanja ubijeno 38 novinara, a motivi ubojstava još pedesetak novinara još uvijek su nerazjašnjeni, iako se pretpostavlja kako su stradali zbog svojeg rada.