KENIJCI POBRKALI LONČIĆE

Mejaškog zamijenili za Mladića, pa ga oslobodili

27.03.2009 u 15:35

Bionic
Reading

Muškarac uhićen u Keniji pod sumnjom da je bjegunac pred Haaškim sudom za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije nije ni bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, ni bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba Goran Hadžić, potvrdili su Haaško tužiteljstvo i Interpol

'Možemo potvrditi da osoba koja je uhićena u Keniji nije ni Mladić, ni Hadžić', objavila je u Haagu glasnogovornica haaškog tužiteljstva Olga Kavran, a glasnogovornica Interpola Rachel Billington kazala je da otisci prstiju uhićenog u Keniji ne odgovaraju onima Ratka Mladića, javlja Hina
Viši dužnosnik kenijske policije kazao je da je uhićeni muškarac pušten na slobodu jer se radilo o zamjeni identiteta, javlja iz Nairobija američka novinska agencija AP. Svjetski mediji već su ranije javili da se radi o Hrvatu Igoru Mejaškom, koji već godinama živi u Keniji i da je vlasnik ekskluzivnog sportskog centra Blue Lagoon Water Sports u sklopu hotela Whitesands u Mombasi.

Kenijska policija uhitila je u četvrtak muškarca u luksuznom hotelu u Mombasi nakon dojave da on liči na Ratka Mladića. Kenijska policija njegove je otiske prstiju poslala u Interpol kako bi potvrdila identitet.

Haaški sud (ICTY) traži još samo dvije osobe - bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića i bivšeg vođu pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića, a prema Mejaškovoj snimci Reutersove televizije iz siječnja 2008. godine nema nikakve fizičke sličnosti između Mejaškog i Mladića ili Karadžića.

Ovo nije prvi puta da je kenijska policija uhitila krivu osobu pod sumnjom da se radi o traženom ratnom zločincu.