TOKIO SE PROTIVI

Medvedev želi posjetiti Kurile

29.09.2010 u 17:14

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u srijedu je izjavio kako će uskoro nastojati posjetiti Kurilsko otočje, predmet teritorijalnih razmirica s Japancima od vremena Drugoga svjetskog rata

'To je iznimno važna regija za našu zemlju. Bez sumnje ću onamo otputovati u skoroj budućnosti', izjavio je ruski predsjednik na konferenciji za novinare tijekom konferencije za novinare u mjestu Petropavlovsk-Kamčatski, na krajnjem ruskom istoku.

'Nažalost, meteorološke prilike mi trenutačno ne dopuštaju vožnju zrakoplovom', kazao je Medvedev, dajući na znanje kako bi Kurilsko otočje posjetio odmah.

To bi bio prvi posjet Kurilskom otočju jednoga ruskog predsjednika od 1945. No ovaj plan nije po ukusu Tokija koji je iznio svoje stajalište ruskoj strani. Na pitanje novinara zna li je li Japan od ruskoga predsjednika zatražio da odustane od ovog posjeta, glasnogovornik japanske vlade Yoshito Sengoku je odgovorio: 'Da, to je točno'.

Moskva i Tokio spore se oko četiriju otoka u arhipelagu Kurili dugi niz godina. Japanci ga nazivaju Sjevernim teritorijima, a 1945. otočje su anektirali Sovjeti. Zbog toga dvije zemlje već 65 godina nisu potpisale mirovni sporazum.

'Takav neočekivani posjet predsjednika Medvedeva, učinio bi pregovore s Japanom još zamršenijima', izjavio je direktor Japanskog centra koji djeluje u sklopu ruske Akademije znanosti, Valerij Kistanov, dodavši kako Medvedev ima razlog inzistirati, jer bi takav povijesni posjet pokazao kako je stajalište Rusije čvrsto.