POVEĆAVAJU SNAGE

Medvedev: 'Ruskim oružanim snagama pridružilo se 185.000 novaka ove godine'

04.07.2023 u 19:23

Bionic
Reading

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je u utorak da se od početka godine ruskoj vojsci pridružilo 185.000 novaka kao profesionalnih vojnika s ugovorom, dok Moskva nastoji povećati snage koje su pretrpjele velike gubitke u Ukrajini

Rusija je prošle godine objavila plan jačanja oružanih snaga za više od 30 posto na 1,5 milijuna pripadnika, što je ambiciozan zadatak otežan teškim, ali neobjavljenim gubicima u ratu. U ruskim gradovima postavljeni su plakati s pozivima ljudima da se pridruže službenoj vojsci, a reklame na televiziji često šalju istu poruku.

'Prema podacima ministarstva obrane, od 1. siječnja do 4. srpnja u redove oružanih snaga primljeno je više od 185.000 osoba, od čega oko 109.000 u pričuvama, kao i ostalih kategorija građana koji se pozivaju u službu pod ugovorom', rekao je Medvedev.

Medved je u videu na Telegramu rekao da se gotovo 10.000 novaka pridružilo prošlog tjedna nakon kratke pobune plaćeničke skupine Wagner čijim je borcima ponuđeno da se prijave kao vojnici službene ruske vojske.

'Posebno želim napomenuti da pokušaj oružane pobune nije promijenio stav građana prema ugovornoj službi u zoni specijalne vojne operacije', rekao je Medvedev, referirajući se na sukob u Ukrajini.

  • +7
Ruski tenkovi Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u rujnu 'djelomičnu mobilizaciju' 300.000 rezervista, što je natjeralo stotine tisuća drugih na bijeg iz Rusije kako bi izbjegli da ih se pošalje na bojište. Putin je potom rekao da nema potrebe za daljnjom mobilizacijom.

Medvedev, imenovan ranije ove godine za nadzor ruske domaće vojne proizvodnje, rekao je da tvornice rade danonoćno kako bi opskrbile ruske snage u Ukrajini. Predložio je u utorak da se zaplijenjena imovina kriminalaca, što uključuje brze brodove i automobile, preda vojsci. 

Rekao je da bi tužitelji, sigurnosna služba FSB i druge agencije trebale surađivati s ministarstvom obrane kako bi se 'poduzele mjere za prijenos takve opreme našim vojnicima što je prije moguće'.