PRVI POTEZI MINISTRA

Medved već sutra sastanči s Glogoškim i Klemmom

21.03.2016 u 14:35

Bionic
Reading

Novi je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved neposredno nakon što je dobio povjerenje zastupnika u Hrvatskom saboru kazao da će mu jedan od glavnih zadataka nakon preuzimanja dužnosti biti rad na jedinstvenom zakonu o hrvatskim braniteljima. Također je najavio već sutra (utorak) sastanak s vođama braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66, Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom

'Prvi potezi će biti preuzimanje dužnosti i formiranje tima i pokretanje nekoliko najznačajnijih aktivnosti. Jedna od najznačajnijih radnji je početak izrade novoga zakona o hrvatskim braniteljima', kazao je Medved. Objasnio je da će se raditi o jedinstvenom zakonu koji će biti usklađen s današnjim zahtjevima i vremenom i uvažavati sve okolnosti koje su danas bitne za hrvatske branitelje.

Druga je točka, kaže, zdravlje. Također formirati skupine stručnjaka iz tog područja koji će pomoći pri traženju rješenja kako bi hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata bili zbrinuti na odgovarajući način. Potom je kategorija nestalih osoba gdje ćemo također utvrditi dinamiku pronalaska nestalih te raditi kako bi se intenzitet pronalaska podignuo na višu razinu. Novi ministar branitelja kazao je kako postoji tu i cijeli niz drugih pitanja poput stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Naglasio je da će nakon preuzimanja dužnosti oformiti tim od kojeg će zatražiti žurnu analizu stanja po svim ovim poglavljima, a potom i traženje i predlaganje najboljih rješenja.

U tijeku su konzultacije o imenima najbližih suradnika te se o tome nije još želio izjašnjavati. Na upit hoće li mu suradnik biti jedan od vođa prosvjeda u šatoru u Savskoj Đuro Glogoški, Medved je kazao da je Glogoški njegov prijatelj.

'S obzirom na to da dobro poznaje svu problematiku, bit će uvijek uz mene i ja to očekujem i imat ću njegovu potporu i svakako ću poslušati njegov savjet, odnosno omogućiti gospodinu Glogoškom, kao i drugim predstavnicima braniteljskih udruga iz raznih populacija, da aktivno sudjeluju u kreiranju novih zakonskih rješenja vezano uz ovu populaciju', poručio je ministar branitelja.

Na upit hoće li mu prvi pomoćnici biti Herman Vukušić i Josip Jurčević odgovorio je da dopustimo da obavi razgovor s tim osobama i predstavi svoju viziju rada ministarstva i da u konačnici donesu zajedničku odluku.

Govoreći o sudbini Vesne Nađ, zamjenice bivšeg ministra Predraga Matića koja vodila ministarstvo nakon ostavke Mije Crnoje, nakon što preuzme dužnost, Medved je kazao da je poznato sve što se događalo uz njen rad u tom ministarstvu u posljednjem razdoblju. S Vesnom Nađ će kao i sa svim ostalim zaposlenicima razgovarati i predložiti Vladi odgovarajuće rješenje za popunu najodgovornije dužnosti u ministarstvu.

'Vesna Nađ državna je službenica i vjerojatno će biti angažirana na nekim drugim poslovima, ali moramo napraviti jedan iskorak, jedan drugačiji pristup i osobe koje su do sada obnašale najodgovornije dužnosti u ministarstvu najvjerojatnije neće ostati na tim dužnostima', poručio je Medved. Najavio je susret s prosvjednicima u Savskoj 66 ubrzo, vjerojatno već tijekom sutrašnjeg dana.

'Upoznat sam sa svim zahtjevima koje su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata iskazivali proteklih 500 dana. Učinit ću sve da prijedlozi koji budu rađeni u Ministarstvu hrvatskih branitelja budu razmotreni, ali uvažavajući partnerski odnos s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata u predlaganju rješenja da ćemo naći najbolji model skrbi o ovoj populaciji, odnosno da će ministarstvo branitelja odgovoriti na izazov koji se pred njih stavlja', kazao je Medved. Na upit da su branitelji imali brojne i visoke zahtjeve te da čak traže i ustavnu zaštitu svojih prava te slaže li se i on s time, Medved je kazao da će to predložiti.

'Ali dozvolite da radna skupina koja će raditi na prijedlogu zakona prvo prepozna najvažnije stavove i sadržaje toga zakona, a potom ćemo razgovarati o razini i dakako da će zakon biti podvrgnut javnoj raspravi. Dat ćemo da sve zainteresirane strane sudjeluju u pregovaranju konačnog prijedloga zakona', kazao je Medved. Napomenuo je da će radna skupina i ujediniti prava koja su disperzirana u jedan cjelovit zakon kako bi taj zakon u konačnici svojim donošenjem omogućio sigurnost populacije branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Govoreći o mogućem kraju prosvjeda u Savskoj, kazao je da je poznato da je razlog početka braniteljskih prosvjeda i podizanja braniteljskog šatora niz neriješenih problema i izostanak kvalitetne komunikacije, dijaloga i traženje rješenja. 'Mi ćemo započeti pronalaziti odgovarajuća rješenja na te probleme koji su uzrok postavljanja šatora, a potom i razgovor o samom šatoru', zaključio je Medved.