POTENCIJALNI OPTUŽENICI

Medved: Obavješćujemo osobe sa srbijanskog popisa za ratne zločine

27.07.2016 u 13:20

Bionic
Reading

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je danas kao će Hrvatska inzistirati na stavljanju izvan snage srbijanskog zakona o nadležnosti za ratne zločine na području bivše SFRJ i zamolio medije da ne objavljuju razne neprovjerene popise hrvatskih branitelja kao potencijalnih optuženika

Ustvrdio je da je u Vladi kvalitetna međuresorska suradnja pa će za sve potencijalne optužnice koje dođu s područja SrbijeMinistarstvo branitelja u suradnji s Ministarstvom pravosuđa obavijestiti osobe koje se nađu na optužnicama

Također je pozvao medije da ne unose nepotreban nemir među hrvatske branitelje.

Na upit da prokomentira negativne reakcije u Srbiji na poništenje sudske presude kardinalu Alojziju Stepincu rekao je kako 'u cilju dobrosusjedskih odnosa oni to ne bi trebali činiti'.

Uloga Stepinca u hrvatskom društvu je prepoznatljiva i mi smo ponosni na našeg blaženog kardinala, dodao je, zaključivši neka 'Srbi procijene što je najbolje učiniti u cilju dobrosusjedskih odnosa'.

Ministar Medved izjavio je novinarima da se ovih dana upućuju dopisi 43-ici hrvatskih branitelja koji se nalaze na popisu Srbije, prema srbijanskom Zakonu o nadležnosti za ratne zločine na području SFRJ.

'Popis koji je u Hrvatskoj zaprimljen 2011. godine dostavljen je u Ministarstvo branitelja i mi trenutno upućujemo dopise osobama koje se nalaze na tom popisu', kazao je Medved i ocijenio da je propust što se to nije učinilo onda kada su optužnice zaprimljene

Ako bi se pojavila bilo kakva nova optužnica, s Ministarstvom pravosuđa imamo dogovor da se te optužnice dostave Ministarstvu branitelja kako bi mogli pravovremeno izvijestiti osobe kojih se to tiče, dodao je.

Medved je istaknuo da Ministarstvo branitelja s ostalim državnim tijelima traži pravne mogućnosti za pobijanje tih optužnica, koje su apsolutno neprihvatljive.

Radi se o zakonu kojim si je Srbija dala ovlasti koje joj ne pripadaju, jer prema preuzetim obvezama u skladu s pristupom EU Srbija ne može imati nikakvu nadležnost nad hrvatskim braniteljima na teritoriju Hrvatske, ustvrdio je.