sporna ploča

I Medved i Milijan Brkić žestoko udarili po Milanoviću zbog prozivke HOS-a: To je sramotno!

23.04.2020 u 09:16

Bionic
Reading

Najoštrije osude zbog izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih branitelja 'treba maknuti i negdje baciti' nižu se iz redova HDZ-a. Ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved odgovorio je priopćenjem kako stigmatizacija hrvatskih branitelja ne može biti službeni stav Hrvatske dok je HDZ-ov Milijan Brkić na svojem Facebooku poručio kako je 'omalovažanje uloge HOS-a u Domovinskom ratu sramotno i za svaku osudu'

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a oglasio se priopćenjem 'Stigmatizacija hrvatskih branitelja ne može biti službeni stav Republike Hrvatske', u kojem najoštrije osuđuje izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja ,,treba maknuti i negdje baciti'' tijekom odavanja počasti svim nevinim žrtvama u povodu 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac.

Medved u priopćenju ističe kako se time 'obezvrjeđuje žrtva hrvatskih branitelja, pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, kao i njihov doprinos stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske'.

Priopćenje prenosimo u nastavku:

'Hrvatski narod koji nam je dao povjerenje očekuje od nas da pridonosimo smanjivanju podjela u društvu, vodimo politiku utemeljenu na pijetetu prema žrtvama te njegujemo kulturu sjećanja. Ističem da neutemeljena stigmatizacija hrvatskih branitelja ne može biti službeni stav Republike Hrvatske.

Odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebao biti povod kako bi se istovremeno obezvrijedile žrtve velikosrpske agresije.

Nošeni ljubavlju prema domovini, hrvatski branitelji (pripadnici MUP-a, ZNG-a – HV-a, HOS-a, dragovoljačkih postrojbi) branili su hrvatsku slobodu od velikosrpskog agresora, pobijedili u Domovinskom ratu i bez njih danas ne bi bilo Republike Hrvatske niti njezinih institucija.

Stoga je neprihvatljivo hrvatske branitelje povezivati s totalitarnim režimom. Posebno je neprihvatljivo prema poginulim pripadnicima HOS-a, prema onima čija tijela u potrazi za nestalima i danas pronalazimo u skrivenim grobovima, mrtve i napuštene. Neprihvatljivo je i prema njihovim obiteljima, od kojih mnogi ni danas ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene riječi uvreda su njima i članovima njihovih obitelji. Kao hrvatski branitelj i ministar hrvatskih branitelja, uvijek ću braniti dostojanstvo poginulih u Domovinskom ratu, koji su za Hrvatsku dali sve.', stoji u priopćenju koje potpisuje ministar Medved.

Na svojem Facebooku na izjavu se osvrnuo i HDZ-ov Milijan Brkić, napisavši, između ostalog kako 'trenutni predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, nažalost nije imao osobne hrabrosti sudjelovati u Domovinskom ratu kada je trebalo braniti svoj narod i svoju zemlju, ali je danas imao "hrabrosti" napasti i omalovažiti značajnu ulogu HOS-a u obrani naše domovine'.

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba Branko Bačić osudio je u četvrtak izjavu predsjednika Zorana Milanovića, u kojoj je za HOS-ovu spomen-ploču s natpisom "Za dom spremni" rekao da "to treba maknuti i negdje baciti jer nema veze s Domovinskim ratom".

"U slučaju ploče u Jasenovcu, ne radi se o legalnosti pokliča 'Za dom spremni', kojega su u grbu Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga, usput rečeno legalizirale SDP-ove vlade, pa tako i vlada Zorana Milanovića, nego se radi o spomenu na hrabre hrvatske branitelje koji su svoje mlade živote položili za slobodu Hrvatske”, napisao je Bačić na svom Facebook profilu.

Smatra i da se kredit koji je Zoran Milanović dobio u prvim danima obnašanja predsjedničke dužnosti brzo potrošio.

„Micanje bista hrvatskih velikana iz Predsjedničkih dvora, kao i izjava o bacanju ploče sa imenima poginulih HOS-ovaca u Domovinskom ratu, nažalost pokazalo je kako su naivna bila očekivanja o Milanoviću kao predsjedniku svih građana Hrvatske”, poručio je Bačić.

Kaže i da je prilika koja se - dok su trojica predsjednika nakon dugo vremena zajedno odavali pijetet žrtvama Jasenovca, na trenutak pokazala kao odrastanje Hrvatske kao zrele demokratske države, rasplinula poput mjehura od sapunice.

„Očito Hrvatskoj ljevici, čiji je Milanović glavni protagonist, na kraj pameti ne pada jednak pristup u osudi totalitarnih režima. Jer dok, s jedne strane, odaje počast žrtvama ustaškog režima, u isto vrijeme u njegovoj osudi grubo omalovažava žrtvu poginulih hrvatskih branitelja! Predsjednik neovisne i suverene države, koja je izrasla na žrtvi tih istih branitelja, takvu si izjavu ne može i ne smije priuštiti”, smatra Bačić.