MINISTAR BRANITELJA

Medved: Imamo dokumente da je JNA provodila ekshumacije na području Vukovara

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2019 19:42
  • Objavljeno 18.11.2019 u 19:42
Tomo Medved

Tomo Medved

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u ponedjeljak kako Vlada posjeduje dokumente koji dokazuju da je bivša JNA provodila ekshumacije žrtava na vukovarskom području iz primarnih u sekundarne grobnice, pa su od Srbije zatražene konkretne informacije o tome koje bi pomogle otkrivanju nestalih.

'Vlada i Ministarstvo branitelja posjeduju dokumente koji jasno, precizno i nedvosmisleno ukazuju da je srpska vojska nakon okupacije Vukovara provodila ekshumacije na ovom području, imamo jasne pokazatelje. I to nisu bile paravojne formacije, to je bio djelatni sastav srpske vojske', izjavio je Medved iz Vukovara za RTL Danas.

Izvijestio je da je putem Ministarstva vanjskih poslova u posljednjih nekoliko mjeseci srbijanskih vlastima upućeno nekoliko konkretnih zahtjeva i protokola s jasno definiranim datumima kada su dužnosnici JNA provodili ekshumacije iz primarnih u hrvatskim vlastima nepoznate sekundarne grobnice.

Od Srbije traže da dostave 'konkretne pokazatelje o konkretnim postupanjima konkretnih imena', koji bi pomogli pronalasku posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila koji su nakon pada Vukovara nestali na ovom području, a kojih je ukupno 386 sa šireg vukovarskog područja od ukupno nestale 1872 osobe u Domovinskom ratu.

'To je ono što konkretno tražimo od Srbije i na tome ćemo inzistirati', poručio je ministar Medved.

'Ovo je za nas prvorazredno humanitarno pitanje, prioritet svih prioriteta', istaknuo je i dodao kako Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada sustavno, ozbiljno i odgovorno pristupaju ovoj tematici u suradnji sa svim nadležnim službama.   

Medved je rekao kako je za ovaj iskorak, kojim je oformljen zaseban tim djelatnika MUP-a koji u suradnji s Državnim odvjetništvom intenzivno rade na pronalasku nestalih i procesuiranju počinitelja ratnih zločina, uvelike zaslužan novi Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu, kojim su precizno definirana sva tijela i službe koje participiraju u ovom procesu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!