ususret sjednici

Medved o Danu antifašističke borbe kao spomendanu: U pitanju je samo jedna od inicijativa

07.11.2019 u 08:19

Bionic
Reading

Saborski odbor za ratne veterane amandmanom traži da 8. listopada, ostane praznik i neradni dan, ali da se Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, promijeni u spomendan, što znači da bi bio radni dan

Predsjednik Odbora Josip Đakić priznao je da o tome nije prethodno razgovarao s premijerom. Protiv prijedloga o Danu antifašističke borbe nije samo oporba, nego i dio vladajuće koalicije, prenosi HRT.

Uoči sjednice Vlade zahtjev Saborskog odbora za ratne veterane komentirali su ministri Tomo Medved i Oleg Butković. Ministar hrvatskih branitelja ističe kako su izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Hrvatskoj, koje je Vlada predložila, kvalitetan.

'Analizirali smo u postupku izrade zakona sve okolnosti i mislim da smo kroz ova rješenja koja smo ponudili Hrvatskom saboru zapravo dali odgovor na najvažnija pitanja', poručio je. Nije se želio upuštati u kalkulacije zašto se Odbor za veterane odlučio na ovakav potez.

'Ne bih komentirao zašto su oni to napravili ali u očekujem vidjeti obrazloženje u konačnici. Oni su taj amandman, koliko mi je, poznato dostavili ministarstvu Uprave pa ćemo vidjeti kakvo je obrazloženje', rekao je Medved dodavši kako ne smatra da je u pitanju 'pokazivanje mišića' već da je u pitanju samo 'jedna od inicijativa'.

Ministar mora, prometa i infrastrukture kaže kako je njegovo osobno mišljenje kako Dan antifašističke borbe ne treba ukinuti.

'Vjerojatno je on u tom trenutku izražavao mišljenje svog odbora i nekih svojih udruga. Mi smo raspravljali o blagdanima i na predsjedništvu stranke, užem tijelu, koordinaciji koalicije i o tome nikada nije bilo govora', istaknuo je Butković.