SANADER O NEOVISNOJ RH

Međunarodnu afirmaciju završit ćemo u NATO-u i EU

15.01.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Međunarodnim priznanjem Hrvatske ostvaren je povijesni cilj u koji je svoje živote ugradio niz hrvatskih naraštaja, istaknuo je danas premijer Ivo Sanader u povodu 17. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske

Tim povodom premijer je u Banskim dvorima primio predstavnike braniteljskih udruga kojima je zahvalio jer su, kako je kazao, upravo branitelji dali najveći doprinos za neovisnu i međunarodno priznatu Hrvatsku.

'To ne znači da ćemo stvarati posebnu kastu, ali ni jedna vlast više neće minimizirati i omalovažavati ulogu branitelja', poručio je premijer.

Prije 17 godina, 15. siječnja 1992. Hrvatsku je priznalo 12 zemalja Europske unije, nekoliko dana prije Hrvatsku je priznao Vatikan, a nedugo nakon priznanja europskih zemalja Hrvatska je postala i članica Ujedinjenih naroda.

Premijer Sanader ističe da je Hrvatska sada u punom smislu afirmirala u svijetu i međunarodnoj zajednici kao zrela demokratska zemlja.

Da nije bilo tako danas Hrvatska ne bi bila članica Vijeća sigurnosti, ne bi bila na pragu NATO-a, ne bi bila u završnoj fazi pregovora s EU, rekao je Sanader.

Podsjetio je da je 16 godina kasnije Hrvatska ušla u Vijeće sigurnosti što smatra najvećim uspjehom koji jedna zemlja može ostvariti na međunarodnom planu.
'Taj luk od jasno i snažno izražene želje hrvatskog naroda za svojom neovisnom zemljom (...), kroz Domovinski rast, obnovu, međunarodnu afirmaciju zemlje završit će ulaskom u NATO i EU. Tada će taj luk biti zatvoren', rekao je premijer na početku današnje sjednice Vlade na kojoj se također prisjetio 17. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske.

Ističe kako sve to treba služiti ostvarenju dvaju ciljeva - učvršćenju međunarodnog položaja zemlje i ostvarenju dobrog životnog standarda svih hrvatskih građana. 'To su ciljevi i hrvatske državne politike i hrvatske Vlade', kazao je.

Premijer Sanader izrazio je i duboko poštovanje prema prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svima koji su pridonijeli ostvarenju hrvatske neovisnosti, posebno onima koji su dali najveću žrtvu, koji su dali svoje živote.

Poštovanje tim žrtvama članovi Vlade odali su i minutom šutnje.