slučaj iz 2017.

Međunarodni sud pravde odbacio veći dio tužbe Ukrajine protiv Rusije

31.01.2024 u 18:17

Bionic
Reading

Suci najvišeg suda UN-a u srijedu su utvrdili da je Rusija prekršila elemente protuterorističkog sporazuma UN-a, ali su odbili presuditi o optužbama Kijeva da je Moskva odgovorna za obaranje zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine

U istoj presudi, suci Međunarodnog suda pravde (MSP) utvrdili su da je Rusija prekršila ugovor protiv diskriminacije time što nije omogućila obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu nakon aneksije poluotoka 2014.

Odluke predstavljaju pravni neuspjeh za Kijev.

Sud je odbio zahtjeve Ukrajine da naredi isplatu odštete za oba kršenja ugovora te je samo naredio Rusiji da poštuje ugovore.

Ukrajina je podnijela 2017. tužbu MSP-u, također poznatom kao Svjetski sud, optužujući Rusiju za kršenje sporazuma o borbi protiv terorizma financiranjem proruskih separatista u Ukrajini.

Suci kažu da je Moskva prekršila protuteroristički sporazum UN-a jer nije istražila uvjerljive tvrdnje da su neka sredstva poslana iz Rusije u Ukrajinu kako bi se možda financirale terorističke aktivnosti.

Vijeće od 16 sudaca naredilo je Rusiji da istraži sve uvjerljive optužbe za financiranje terorizma, ali je odbilo zahtjev Kijeva za odštetom.

Sud je odbio presuditi o obaranju MH17 jer se kršenja financiranja terorizma odnose samo na novčanu i financijsku potporu, a ne na opskrbu oružjem ili obuku za što je Ukrajina optuživala Rusiju.

Ukrajina je tvrdila da je u slučaju MH17 Rusija isporučila raketni sustav koji je oborio zrakoplov, ali nije navela financijsku potporu u tom slučaju.

Na raspravi pred sudom u Haagu prošlog lipnja, Rusija je odbacila optužbe Ukrajine da je financirala i kontrolirala proruske separatiste u istočnoj Ukrajini kao fikciju i "očigledne laži".

U slučaju, koji je trajao gotovo sedam godina, Kijev je optužio Rusiju za opremanje i financiranje proruskih snaga, uključujući pobunjenike koji su oborili MH17 u srpnju 2014., ubivši svih 298 putnika i članova posade.

Nizozemski je sud u studenom 2022. u odsutnosti osudio dvojicu Rusa i Ukrajinca na doživotni zatvor zbog njihove uloge u katastrofi.

Ukrajina je argumentirala da Rusija na Krimu pokušava izbrisati kulturu Tatara i Ukrajinaca.

Sud je odbacio sve tvrdnje vezane uz Tatare, ali je utvrdio da Moskva nije učinila dovoljno da podupre obrazovanje na ukrajinskom jeziku.

Presude suda su konačne pa nema mogućnosti žalbe, ali on nema načina da svoje presude izvrši.

Međunarodni sud pravde u petak će donijeti odluku u još jednom predmetu u kojem Ukrajina optužuje Moskvu za lažnu primjenu Konvencije o genocidu iz 1948. kako bi opravdala svoju invaziju od 24. veljače 2022.