SAD I FRANCUSKA TRAŽE

'Međunarodna zajednica mora poslati snažnu poruku Siriji'

31.08.2013 u 10:51

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i francuski predsjednik Francois Hollande pozvali su u petak međunarodnu zajednicu da uputi snažnu poruku režimu Bašara al-Asada, koji smatraju odgovornim za kemijski napad 21. kolovoza, objavila je Elizejska palača

'Dvojica šefova država suglasili su se da međunarodna zajednica ne može tolerirati korištenje kemijskog oružja, da za njega treba smatrati odgovornim sirijski režim i da treba uputiti snažnu poruku kako bi ga se osudilo', priopćio je ured francuskog predsjednika, nekoliko sati nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

U razgovoru koji je potrajao gotovo tri četvrt sata, dvojica čelnika zaključili su da 'dijele uvjerenost u kemijsku prirodu napada i nedvojbenu odgovornost režima Bašara al-Asada'.

Obama je o Siriji u petak telefonom razgovarao i s britanskim premijerom Davidom Cameronom, doznaje se iz američkih diplomatskih izvora.

Pariz smatra da odbijanje Londona da intervenira u Siriji ne mijenja stajalište Francuske, 'bliske saveznice i prijateljice' Sjedinjenih Država, koje žele 'razmjernu i odlučnu' akciju protiv režima u Damasku, po Francoisu Hollandeu.

Ankara želi ići i mnogo dalje. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan zauzeo se u petak za promjenu režima u Siriji, izjavivši da 'ograničena akcija ne može zadovoljiti.'

'To ne može biti 24-satna akcija. Bitno je zaustaviti krvoproliće u Siriji i oslabiti režim toliko da odustane', rekao je.

S druge strane, Unija južnoameričkih država (UNASUR) osudila je u petak na summitu u Surinamu mogućnost strane intervencije u Siriji i pozvala na mirno rješenje sukoba.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro upozorio je da bi, bude li sirijski predsjednik srušen s vlasti ili ubijen, vlast u zemlji preuzeli teroristi što bi ugrozilo cijelu Europu.

'Ako sirijski predsjednik Bašar al-Asad bude ubijen, svrgnut, vlast će preuzeti terorističke skupine i neka Europa zna, neka francuski predsjednik Hollande također zna, da će terorizam zahvatiti cijelu Europu', kazao je, ocijenivši da bi napad na Siriju bilo 'ludilo'.

Američki državni tajnik John Kerry izrazio je u petak uvjerenost da je sirijski režim počinio kemijski napad u kojem je poginulo 1.429 civila, od čega 426 djece.

Asadov režim, kazao je, želio je očistiti predgrađe Damaska od oporbe i tri dana prije napada stručnjaci za kemijsko oružje bili su u tom području i pripremali napade noseći plinske maske.

Kerry je kazao da će američka administracija razgovarati s Kongresom, sa saveznicima i američkim narodom i da će bilo kakva akcija koju bi predsjednik Obama mogao poduzeti biti 'ograničena i ciljana'. Istaknuo je također da rješenje sukoba u Siriji 'mora biti političko' i da se mora postići za 'pregovaračkim stolom'.

Sirija je američke dokaze odbacila kao obične laži.

'Ono što je američka administracija ocijenila nepobitnim dokazima (...) nije ništa više od starih priča koje su objavili teroristi prije više od tjedan dana, sa svim njihovim lažima i izmišljotinama', priopćilo je u petak sirijsko ministarstvo vanjskih poslova.