STIGLO NEVRIJEME

Međimurje poharala tuča veličine šake

09.07.2015 u 13:22

  • +3

Nevrijeme u Njemačkoj

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme s tučom veličinešake pogodilo je u srijedu popodne gornji dio Međimurja. Uz sjever Hrvatske nevrijeme je pogodilo i Sloveniju, Poljsku, Njemačku i regiju Veneto u Italiji u kojoj je bilo i mrtvih.

Nešto poslije 16 sati olujni oblaci praćeni jakim vjetrom i tučom u samo nekoliko minuta poharali su rubna područja grada Murskog Središća, a nešto manje nevrijeme pogodilo je općine Štrigovu i Sveti Martin na Muri.

Najviše su pogođena prodručja uz granicu sa Slovenijom, a prema prvim informacijama tuča je oštetila vrtove, vinograde, voćnjake i druge poljoprivredne površine.

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik za Hinu je rekao kako je u samom mjestu tuča padala 30-tak sekundi. Iako je bila veličine jajeta, kako je rekao nije prouzročila veću štetu. Slično je izjavio i načelnik susjedne općine, Sveti Martin na Muri, Franjo Makovec koji je rekao da je na području njegove općine pala tuča veličine trešnje.

Na društvenim mrežama pojavile su se informacije o oštećenim automobilima na kojima su slomljena stakla i udubljen lim.

Iz čakovečkog centra 112 izvijestili su kako zasad nisu dobili ni jednu dojavu o bilo kakvim štetama.

U 15 kilometara udaljenom Čakovcu u isto vrijeme nije pala ni kap kiše.

Nevrijeme u Europi

Nevrijeme je poharalo i Europu, pa je tako u Poljskoj oko sto tisuća kućanstava ostalo bez struje, a Crometeo javlja kako je u Budimpešti u samo sat vremena temperatura pala s 36,2 na 20,9 stupnjeva. U Njemačkoj je nevrijeme napravilo veliku matrijalnu štetu lomeći stabla koja su padala po automobilima. Fotografije iz Njemačke možete pogledati u fotogaleriji.

Dvije osobe su poginule, a pedesetak ih je ozlijeđeno nakon što je tornado pogodio grad Dolo u pokrajini Veneto i okolnim mjestima, uzrokujući velike štete na krovovima i čupanje stabla. Najviše problema bilo je u mjestu u Pianiga između Venecije i Padove gdje je pričinjena velika materijalna šteta i ozlijeđen velik broj ljudi.