DUNJA MIJATOVIĆ

Medijska stručnjakinja iz BiH izabrana za povjerenicu za ljudska prava Vijeća Europe

25.01.2018 u 12:07

Bionic
Reading

Bosanskohercegovačka stručnjakinja za ljudska prava i medijske slobode Dunja Mijatović izabrana je u srijedu za povjerenicu za ljudska prava Vijeća Europe

'To je veliki, zapravo povijesni uspjeh za Bosnu i Hercegovinu. Prva sam žena koja je izabrana za povjerenicu za ljudska prava', rekla je za Radio Sarajevo Dunja Mijatović, navodeći kako se nada da će to biti signal ženama da mogu uspjeti na međunarodnoj sceni.

Mijatović je nakon izbora istaknula kako je i njezina dosadašnja karijera bila vezana za ljudska prava te kako je ponosna jer je uspjela dobiti podršku cijele države, iako nikada nije bila član nijedne političke stranke.

'Iza mene je stala cijela BiH. Ovo je prvi put da je Bosna i Hercegovina imala kandidata, a kamoli izabranog povjerenika, za ovu ili bilo koju poziciju slične važnosti u Vijeću Europe ili inače na razini međunarodnih organizacija', izjavila je Mijatović, navodeći kako su institucije BiH i civilno društvo zajednički podržali njezinu kandidaturu.

U razgovoru za radijski portal, Mijatović je navela kako će njezini ciljevi i planovi za šestogodišnji mandat povjerenice za ljudska prava pri Vijeću Europe biti jasniji kada se približi vrijeme preuzimanja mandata u travnju.

Mijatović će, inače, funkciju preuzeti od sadašnjeg povjerenika Nilsa Muižnieksa 1. travnja ove godine.

'U fokusu ću imati našu regiju te ću nastojati ispuniti puno zadataka kako bismo bili bolji', kazala je Mijatović, ističući kako će raditi na svim problemima koji sprečavaju čovjeka da živi normalno.

Mijatović je podsjetila da je u cijelom procesu Slovenija odigrala ključnu ulogu, podsjećajući da se slovenski kandidat Goran Klemenčič povukao u korist BiH, a ta je prijateljska gesta, prema njezinim riječima, primjer toga kako se regija treba ponašati.

  • +3
Sjedište Vijeća Europe u Strasbourgu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Inače, Mijatović je ekspertica za ljudska prava i medijske politike te jedna od osnivačica Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Mijatović je stručnjakinja s područja regulacije medija i medijskih sloboda, a u razdoblju od 2010. do 2016. bila je predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

Za vrijeme mandata kontinuirano je radila na rješavanju problema s kojima se nose novinari u regiji koju pokriva OSCE, počevši od sigurnosti i radnih uvjeta novinara do uloge novih tehnologija i procesa digitalizacije, dok je posljednjih godina posebnu pažnju posvetila problemu online zlostavljanja novinarki i promoviranju njihove sigurnosti.

Za svoj rad nagrađena je medaljom za europske medije Charlemagne, koja se dodjeljuje Europljanima koji su dali veliki doprinos u području medija.

Inače, povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava nezavisna je i nepristrana institucija koju je Vijeće Europe uspostavilo 1999. godine u cilju promocije svijesti i poštivanja ljudskih prava u 47 država članica Vijeća Europe.