protiv diskriminacije žena

Vijeće Europe usvojilo preporuku za ravnopravnost spolova na filmu

06.10.2017 u 15:36

Bionic
Reading

Odbor ministara Vijeća Europe prihvatio je preporučene smjernice o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru, kojima se poziva sve vlade država članica Vijeća Europe, uključujući i Hrvatsku, da primjenom njezinih preporuka unaprijede svoje procese odgovornosti na tome području

Ta je odluka uslijedila nakon deklaracije donesene na Sarajevskoj konferenciji Vijeća Europe koja je usvojena u kolovozu 2015. godine pod predsjedanjem Odbora ministara Bosne i Hercegovine, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). 

Preporuku su sastavljali mnogobrojni međunarodni stručnjaci iz filmskih fondova i medija zemalja članica Vijeća Europe uz aktivno sudjelovanje istaknutih predstavnika industrije i akademika. 

Riječ je o prvoj u povijesti paneuropskoj preporuci koja prepoznaje probleme svojstvene filmskoj industriji iz perspektive spola, a u njoj se, između ostalog, ističe nedostatak svijesti o prevlasti nejednakosti spolova; svjesna i nesvjesna rodna pristranosti na svim razinama, te nejednaka distribucija financijskih sredstava za audiovizualni sadržaj između žena i muškaraca.

U Preporuci je također istaknuto kako bi se ove probleme trebalo rješavati raznim praktičnim rješenjima. Shodno tome u njoj se poziva sve vlade država članica Vijeća Europe, a samim time i Hrvatsku, da revidiraju svoje zakonodavstvo i politike, prikupljaju, prate i objavljuju podatke, podržavaju istraživanja, potiču stalni razvoj filmske pismenosti te unaprijede procese odgovornosti. 

Uz sve navedeno Preporuka sadrži i detaljnu analizu metoda mjerenja i indikatore parametara koji će pomoći svim sektorima audiovizualne industrije u prikupljanju podataka i poduzimanju dosljednih i logičnih mjera prilikom provođenja svojih istraživanja.

Uz to, tu je i praktičan popis referentnih alata za razvoj znanja u tom području. U cilju širenja programa organizirat će se i različita događanja, a sve kako bi korisnici međusobno mogli dijeliti znanje i najbolje prakse. 

U sadržaj Preporuke svojim se znanjem uključio i Filmski fond Eurimages kao i Upravni odbor za kulturu, baštinu i krajobraz (CDCPP/Steering Committee for Culture, Heritage and Landscape), a upravo je Eurimages proveo seriju mjera koje za cilj imaju unaprijediti spolnu ravnopravnost u filmskoj industriji.

Eurimages je fond koji financijski podržava filmske koprodukcije, kazališnu distribuciju i izložbe, a osnovalo ga je Vijeće Europe 1988. godine. Od svog osnutka Eurimages je financijski podržao 1 862 europske koprodukcije s ukupnim iznosom od oko 553 milijuna eura.