U UKRAJINI

OESS zabrinut zbog pogoršanja medijskih sloboda

23.05.2014 u 19:46

Bionic
Reading

Predstavnica za medije u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Dunja Mijatović izrazila je u petak u sjedištu organizacije u Beču zabrinutost 'zbog brzog pogoršanja radnih uvjeta i ozračja za medije' u Ukrajini

'Zabrinuta sam brzim pogoršanjem radnih uvjeta i ozračja u kojem djeluju mediji', kazala je Mijatović u priopćenju objavljenom u prigodi predstavljanja izvješća o medijima u Ukrajini.

OESS je objavio izvješće o više od 300 slučajeva nasilja nad medijskim djelatnicima počinjenim od 28. studenoga 2013. do 23. svibnja 2014., što uključuje ubojstva, otmice te zastrašivanja.


'Novinarima treba osigurati uvjete da svoja izvješća rade u slobodi i sigurnosti', istaknula je Mijatović. S obzirom na predsjedničke izbore 25. svibnja pozvala je sva nadležna tijela da podrže i zaštite medijske djelatnike.

U brojnim slučajevima, napose na Krimu i na istoku Ukrajine, ukrajinski televizijski kanali spriječeni su emitirati i zamijenjeni su kanalima ruske televizije, rekla je Mijatović.

'Sadašnja manipulacija medijima i ratnim informacijama treba prestati', rekla je Mijatović strahujući da će to, ako se brzo ne promijeni, 'imati ozbiljne posljedice za ljudska prava' u Ukrajini.