RADE SAMO HITNE INTERVENCIJE

Medicinske sestre idu u štrajk, datum još nepoznat

31.08.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medinskih tehničara najavio je danas da će se konačan datum štrajka, u kojem bi moglo sudjelovati oko 46 tisuća zdravstvenih djelatnika, mogao znati nakon što se sastane njihovo Glavno vijeće u petak, 6. rujna

Štrajk će biti organiziran tako, da će se raditi minimalnim kapacitetom, to jest kao rad nedjeljom - provodit će se osnovna zdravstvena skrb i hitne intervencije, a neće biti operacija, hladnog pogona, dogovorenih ambulantnih pregleda, rekla je Anica Prašnjak, predsjednica Sindikata.

Datum će se odrediti nakon što se riješe pravno-proceduralna pitanja organizacije štrajka, no već se zna se da će medicinske sestre i tehničari u štrajk krenuti na isti dan kad i liječnici, iako se radi o dva štrajka, napomenula je Prašnjak.

Najavila je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva ili 'pružene dobre ruke sa strane vlade', a do objave datuma pripremat će letci za bolesnike i plakati te dati upute za štrajk na terenu.

Hitna pomoć neće sudjelovati u štrajku zbog zakonske zabrane, ali će im, dodala je Prašnjak, dati potporu dijeljenjem letaka i plakatima.

Žao nam je što mora doći do toga, ali moramo upoznati građane s našom situacijom, a možda i probuditi vladu i ministarstvo da počne razmišljati o ukidanju zabrane zapošljavanja i plaćanju prekovremenih sati. Sestre grcaju u prekovremenim satima, a ne mogu dobiti slobodne dane, po jednoj sestri se u polugodišnjem do godišnjem periodu skupi 400 do 500 prekovremenih sati, rekla je.

Nismo megalomani u zahtjevima, već smo skromni i ispod te razine, gaženja naše profesije i dostojanstva ne možemo, ustvrdila je, podsjetivši da su im prava srušena na razinu iz 2004.

Po njezinim riječima, pokazali su dobru volju u mirenju, no prema nekim analizama pokazalo se da s novim mini kolektivnim ugovorom neki gube i između 350 i 1350 kuna mjesečno.

Strukovni sindikati su bili u dobroj vjeri na svim pregovorima, ali nas se u javnosti pokušalo prikazati kao buntovnike bez razloga, što nije istina, istaknula je Prašnjak, ustvrdivši da se i dalje žele dogovoriti i pregovarati s Vladom i Ministarstvom zdravlja.

Medicinska sestra Vesna Jurković iz Slavonskog Broda pozvala je građane da ih podrže te jasno i glasno kažu kakvo stanje vide u bolnicama jer, rekla je, pomaganjem sestrama i liječnicima pomažu i sebi. Moramo imati zdravstvo kakvo zaslužujemo da ne bismo imali onakvo kakvo je u SAD-u, istaknula je.