GRADSKI PROSTORI

McDonald'su u zadnji tren poskupili najam, Estetic Uvemu izbacili

01.04.2016 u 17:21

Bionic
Reading

Nakon dvadeset godina prvom otvorenom McDonald'sovom restoranu u Hrvatskoj, u Jurišićevoj ulici u Zagrebu, polovicom prošlog mjeseca istekao je ugovor o najmu za 487 m2 i umalo se dogodilo da poznati lanac brze prehrane po istoj cijeni po kojoj bio u zakupu od 1996. do 2016. bude i narednih pet godina

Naime, početkom ožujka gradonačelnik Milan Bandić donio je zaključak da se s McDonald'som odnosno s vlasnikom franšize, tvrtkom Globalna hrana sklopi ugovor na istu svotu kakva je bila posljednjih dvadeset godina, a ona je iznosila 13.613 kuna mjesečno odnosno 28 kuna za m2 iako su se cjenici i kriteriji za najam gradski prostora u proteklih dvadeset godina mijenjali nekoliko puta, a posljednji put u lipnju prošle godine.

No gradske službe na vrijeme su uočile problem pa je doneseni zaključak poništen i prošloga tjedna donesen je novi prema kojem će cijena najma za McDonald's u Jurišićevoj ulici biti 22.689 kuna, odnosno 46 kuna za kvadratni metar mjesečno, sukladno trenutačno važećem cjeniku za tzv. nultu zonu.

Kao instrument osiguranja redovnog podmirenja zakupnine zakupnik je bio dužan osigurati i dvije bjanko zadužnice od sto tisuća kuna.

Paralelno s produljenjem ugovora s McDonald'som, Grad je iz svojih prostora u Ilici i Martićevoj ulici odlučio izbaciti poznati frizerski brend Estetic Uvema zbog višegodišnjeg neplaćanja zakupa i nagomilanog duga nešto višeg od sto tisuća kuna.

Estetic Uvema u oba prostora u zakupu se nalazila od 1999. i imala je ugovor na neodređeno vrijeme po cijenama koje su tijekom godina i pale, pa je tako s početnih 2.191 kune mjesečnog najma za dvorišni prostor u Ilici 36 cijena snižena na 756 kuna, a u Martićevoj s 1.992 kune na 1.025 kuna.

Estetic Uvema našla se u problemima i završila u predstečajnoj nagodbi. Vlasnici su osnovali novu tvrtku Novi izgled i pokušali s Gradom izgladiti odnose, ali dug je ostao nepodmiren pa na kraju moraju iseliti.