MINISTRI NAJAVILI OSTAVKE

May suočena s rizikom 'potpunog urušavanja' vlade zbog Brexita

31.03.2019 u 11:52

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May suočena je s rizikom "potpunog urušavanja" vlade ako ne uspije 'progurati' svoj izmučeni sporazum o Brexitu kroz parlament, piše britanski list Sunday Times u trenutku kad rastu spekulacije da bi mogla zatražiti prijevremene izbore

Novine, ukazujući na težak izbor s kojim je May suočena u rješavanju problema brexita, navode da je najmanje šest proeuropskih ministara najavilo ostavke ako se premijerka odluči za izlazak iz EU-a bez sporazuma.

S druge strane ministri koji podržavaju brexit prijete odlaskom iz vlade ako May odluči ostati u carinskoj uniji s EU ili ako zatraži dulju odgodu Brexita, piše Sunday Times.

Njezina strategija za izalazak iz EU-a je u rasulu nakon što je sporazum koji je dogovorila s EU treći put odbijen u donjem domu britanskog parlamenta u petak, na dan kad je zemlja trebala napustiti Uniju.

Gotovo tri godine nakon što su Britanci glasali s 52 posto za i 48 protiv za odlazak iz EU-a nakon 46 godina članstva ne zna se kako će Brexit izgledati pa čak ni hoće li ga i biti.

May sada ima manje od dva tjedna da uvjeri čelnike 27 članica EU-a da može izvući situaciju iz slijepe ulice.

U suprotnom morat će od Unije zatražiti dulju odgodu ili izvesti Veliku Britaniju 12. travnja iz EU-a bez sporazuma koji bi trebao ublažiti negativne gospodarske posljedice razlaza.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

List Mail on Sunday piše da su njezini savjetnici podijeljeni oko toga može li May pozvati na prijevremene izbore ako ne dobije potporu za svoj sporazum u parlamentu.

Novine navode da bi u utorak parlament možda mogao održati glasanje na kojemu bi birao između njezina sporazuma i alternativnog rješenja koje u ponedjeljak dobije u parlamentu najsnažniju potporu.

U prvom krugu neobvezujućeg glasovanja u parlamentu o alternativnim rješenjima najveću potporu, ali i dalje ne većinsku, dobili su održavanje novog referenduma i ostanak u carinskoj uniji.

To bi značilo da se prijevremeni izbori mogu sazvati najranije u srijedu, procjenjuje list.

Prijevremene izbore moralo bi podržati dvije trećine parlamenta a novine Observer navode da konzervativci oklijevaju dozvoliti premijerki da ih vodi u nove izbore nakon što je izgubila većinu na izborima 2017.

Sunday Telegraph navodi da istaknutiji članovi Konzervativne stranke ne žele da ih May, dok se bori s parlamentom oko brexita, vodi u nove izbore strahujući da bi zbog toga stranka mogla biti pometena na izborima.

Istraživanje javnog mnijenja u listu Mail on Sunday daje oporbenim laburistima pet posto prednosti pred konzervativcima.