najesen idu i prepisivači

Maturanti s koronavirusom idu na jesenski rok državne mature, oni u samoizolaciji pisali u posebnim prostorijama

24.06.2020 u 22:13

Bionic
Reading

'Bilo je tri slučaja pristupnika koji su imali Covid i njima će se omogućiti da pišu u jesenskom roku. Iz opravdanih razloga nisu pisali maturu. A oni učenici kojima su izrečene mjere samoizolacije, oni su pisali, ali u posebnim prostorijama unutar svoje škole', rekla je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

'Bilo je tri slučaja pristupnika koji su imali Covid i njima će se omogućiti da pišu u jesenskom roku. Iz opravdanih razloga nisu pisali maturu. A oni učenici kojima su izrečene mjere samoizolacije, oni su pisali, ali u posebnim prostorijama unutar svoje škole', rekla je za HRT Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

A bilo je i onih koji su pisali, ali zbog nepoštovanja pravila - morat će to učiniti još jednom.

'U jednoj školi prilikom ocjenjivanja primijećena je visoka razina podudarnosti međusobnih školskih eseja i, nažalost, morat ćemo poništiti te ispite i učenici će ponovo pisati u ovom ljetnom roku u kontroliranim uvjetima uz nadzor djelatnika Centra', rekla je Katavić.

  • +9
Državna matura, Križanićeva gimnazija Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Riječ je o 20-ak maturanata jedne zagrebačke škole.

A kako je oko 900 pristupnika iz BiH prijavilo ispite na državnoj maturi u svjetlu novih pravila o četrnaestodnevnoj samoizolaciji, pitamo - kako će se to izvesti.

'Uvijek postoji opcija da takva osoba piše u smještaju u kojem je i u zadanom epidemiološkom okviru', rekla je Marija Bubaš, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.