(NE)OBEĆANA ZEMLJA

Maturanti podijeljeni oko ulaska u EU

29.07.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Hrvatski su maturanti izrazito podijeljeni po pitanju ulaska Hrvatske u EU, a razina njihove potpore lošija je u odnosu na opću populaciju, proizlazi iz istraživanja koje je udruga GONG provela među učenicima završnih razreda srednjih škola

Od 999 anketiranih maturanata iz 43 slučajno odabrana razreda svih vrsta srednjih škola, 50 posto na referendumu bi glasovalo za ulazak Hrvatske u EU, dok bi ih 49 posto glasovalo protiv, a jedan posto ih se izjasnilo da ne zna što bi zaokružilo na listiću.

Maturanti su podijeljeni i oko očekivane koristi i štete od ulaska u EU i njih 31 posto smatra da će Hrvatska imati koristi od ulaska u EU, 36 posto drži da će imati podjednako koristi i štete, dok ih je 33 posto uvjerenja da će ta integracija štetiti Hrvatskoj.

Sasvim očekivano mlade najviše zanima kako se zaposliti u Uniji i koje su ekonomske koristi od članstva dok interes za formalno funkcioniranje EU jedva da postoji.

Istraživanje je pokazalo i da većina maturanata očekuje da će ulaskom u EU doći do porasta cijena potrošačke robe, da će uvozni proizvodi preplaviti domaće tržište i tako uništiti domaću proizvodnju i da će doći do podjele na bogate i siromašne.

'Navedeni rezultati ruše stereotipe prema kojem su mladi ljudi više europtimističniji od starijih', kazao je Dragan Bagić iz GONG-a.

Dobar dio učenika završnih razreda srednjih škola, kada su pozitivna očekivanja u pitanju, većina ih očekuje da će Hrvatska imati veći utjecaj na globalnu politiku, veće tržišne šanse za velike hrvatske kompanije, te unaprjeđenje školstva.