POUČAVANJE VJEROUČITELJA

Matulić otkrio što brine Crkvu nakon bračnog referenduma

Bionic
Reading

Prof. dr. sc. Tonči Matulić, jedan od vodećih teoloških mislilaca, nedavno je imao zanimljiv nastup pred vjeroučiteljima u kojem ih je, između ostalog, upozorio kako nemaju razloga za zadovoljstvo rezultatima nedavnog bračnog referenduma, otkriva Slobodna Dalmacija

'Mi smo izrazili zadovoljstvo referendumom organiziranim od građanske inicijative U ime obitelji radi ustavne zaštite definicije braka kao zajednice žene i muškarca. No jeste li gledali brojke? Gotovo 480.000 izišlih na referendum glasovalo je protiv te definicije. Gotovo pola milijuna. To vam je više oko 13 posto ukupnog stanovništva Republike Hrvatske. Ta brojka raste, ne u našu korist. Pratite li me?

O tome se radi. Prema tome, kakvo zadovoljstvo? Možemo reći da se dobila jedna bitka, ali se, naravno, nije dobio rat, ako ćemo govoriti tim nesmiljenim ratničkim jezikom. E, sad, kamo to ide, kamo mi, zapravo, idemo. Imamo pravo o tome razmišljati, jer to nam je urgentna dužnost. Kako ćemo se oduprijeti tim ružnim nasrtajima zla kojima čovjek često puta ne može odoljeti. Pa ni ta naša velika, stara, moćna Crkva ne može te nasrtaje zaskočiti', poručio je Matulić.

Govoreći o putu žrtve i odricanja, Matulić je vjeroučitelje podsjetio na Jobove patnje te im napomenuo da su vjerojatno takvo (jobovsko, op. a.) iskustvo doživjeli u zbornici. Pita ih što su učinili te ih kritizira, jer nisu bili na visini zadatka, odnosno nisu do kraja išli putem žrtve i odricanja. 'Zašto ste se povukli iz zbornice i ne navraćate u zbornicu jer ste je proglasili komunjarsko-ljevičarsko-udbaškom', odrješito će Matulić.

Nastavak njegova zanimljivog i životopisnog izlaganja pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji