SPORNA STRATEGIJA

Matešić: Smijenjena sam, ali bez valjanog razloga

14.03.2014 u 19:15

Bionic
Reading

Smijenjena direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednic Meri Matešić potvrdila je novinarima da ju je Turističko vijeće HTZ-a smijenilo jer nije prihvatilo njen izvještaj o radu, ali po njenoj ocjeni to ne može biti valjan razlog za njenu smjenu.

Matešić je, kao i svi članovi Turističkog vijeća HTZ-a, sudjelovala na sjednici Vijeća, ali je u nekoliko navrata iz dvorane izlazila, pa su je opet pozivali i priopćili za njenu smjenu, na što je izišla van iz dvorane i dala izjave novinarima.

Rekla je da je podnijela izvještaj o radu koje pokazuje da su HTZ i svi njegovi djelatnici odradili ključne aktivnosti i ostvarili ključne ciljeve za prošlu godinu te stoga smatra da je sve što se u povodu tog dogodilo određeni napad na njen stručni integritet i svih djelatnika HTZ-a u zemlji i inozemstvu.

Zamjerili su joj, kao i cijelom Glavnom uredu, da se nisu dovoljno brzo promijenili, da su birokratizirani, a njoj osobno da se okružila 'lošim kadrovima'.

Za njeno izvješće su rekli da je moglo biti učinjeno više, prigovorili su joj i lošu komunikaciju, na što je ona rekla da je svakodnevno komunicirala i s ministrom i s Ministarstvom turizma i članovima Vijeća i svima drugim važnim za funkcioniranje HTZ-a.

Po njoj, problemi u vezi s njenom pozicijom krenuli su prije otprilike tri tjedna, o čemu je čula tek od novinara.

Napominjući da ne optužuje nikoga, Matešić ipak indikativnim smatra da se sve to poklopilo s prijedlogom nove sistematizacije Glavnog ureda.

Taj novi prijedlog bio je sadržan u zadnjem izvještaju oko izrade strateškog marketing plana hrvatskog turizma, kojeg izrađuju konzultantske tvrtke THR i Horwath.

Taj prijedlog je odbila, ne samo zato jer nije uopće bio naručen, nego je predlagao da se HTZ pretvori u, kako je rekla, prodajnu agenciju za izlete, rent a car i smještaj, a da sve druge ključne aktivnosti promocije i ostale idu u outsourcing u korist konzultanata i marketinških agencija.

Matešić ističe da u tome nije željela sudjelovati niti biti dio takvog razvoja HTZ-a.

S obzirom da je, kako je sama rekla, trudna, poduzet će sve zakonske mogućnosti da zaštiti sebe, jer uostalom i ima ugovor na neodređeno vrijeme.