PROPUST NAJVEĆEG STUPNJA

Masovno zlostavljanje dječaka u Vojsci spasa u Australiji

29.01.2014 u 15:24

Bionic
Reading

Australski odbor primio je pritužbe o ozbiljnom fizičkom i seksualnom zlostavljanju dječaka koji su bili pod skrbi Vojske spasa, međunarodne kršćanske metodističke organizacije ustrojene prema vojnom modelu, javlja CNN

Na listi ozbiljnih pritužbi su silovanja, premlaćivanja, zatvaranje dječaka u kaveze i tjeranje djece da jedu vlastitu bljuvotinu. U Sydneyu se trenutno odvijaju javna saslušanja u tijeku šire istrage o tome kako su australske institucije reagirale na slučajeve zlostavljanja djece, a konkretno se istražuju zlostavljanja dječaka iz šezdesetih i sedamdesetih godina u Queenslandu i Novom Južnom Walesu.

Vojska spasa
nije negirala optužbe, već se ispričala i priznala da su stotine dječaka propatile u njihovoj skrbi. 'Saslušanje će javno iznijeti najveći neuspjeh u povijesti Vojske spasa u Australiji', izjavila je njihova savjetnica Kate Eastmann. Domovi u kojima su se odvijala zlostavljanja zatvoreni su do 1980.

Među mjerama kazne spomenuti su, tijekom saslušanja, i čišćenje igrališta zubnom četkicom te čišćenje 50 pari cipela. Dječake nisu samo zlostavljali nadzornici Vojske spasa, već i drugi koji su imali pristup spavaonicama, tvrdi Simeon Beckett, vijećnik koji sudjeluje na saslušanjima. Mnogi se slučajevi tada nisu prijavljivali zbog straha od kazni, a dječacima koju su prijavili nije se vjerovalo, pa čak ni policija, stoji u izvješću odbora.

Pred odborom će svjedočiti žrtve zlostavljanja, tadašnji članovi osoblja Vojske spasa iz domova, policijski i vladini službenici.

Vojska spasa uplatila je odštete mnogim žrtvama zlostavljanja, a u službenoj izjavi navode da 'duboko žale' u svim slučajevima zlostavljanja djece koja su bila u njihovoj skrbi te priznaju da se radilo o 'propustu najvećeg stupnja'.

Istraga o slučajevima zlostavljanja peta je u redu javnih saslušanja Kraljevske komisije. Prijašnja saslušanja bavila su se optužbama o zlostavljanju u crkvama i organizacijama posvećenima djeci.