ZNASTVENICI MOLE ZA POMOĆ

Masovno nasukavanje kitova u Jadranu

  • Autor: L.F.
  • Zadnja izmjena 14.12.2009 16:04
  • Objavljeno 14.12.2009 u 15:47
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prije tri dana na južnom dijelu talijanske obale Jadrana, na obali Apulie u blizini grada Vieste na poluotoku Gargano nasukalo se sedam kitova, točnije ulješura

Kad su pronađene neke od životinja još su bile žive, a prema izjavama očevidaca još dvije ulješure su se uspjele vratiti u more. Masovna nasukavanja ovih životinja, inače, u Sredozemnom moru nisu uobičajena.

'S obzirom da nam uzrok nasukavanja ulješura na obali Apulie nije poznat, te ne znamo radi li se o incidentu vezanom samo za ovu skupinu ulješura ili su posljedice šire, molimo sve građane da čim hitnije dojave svako opažanje uginulih ili ozlijeđenih dupina i kitova u Jadranu, posebice južnom Jadranu', rekao je za tportal biolog Draško Holcer, predsjednik Instituta Plavi svijet.

Ako naiđete na uginulog ili povrijeđenog dupina i kita napravite fotografiju životinje te zabilježite točnu lokaciju i vrijeme opažanja. Promotrite životinju (dužina, obojanost, izgled glave i sl.) kako bi znanstvenicima mogli pomoći prilikom preliminarne identifikacije vrste.

Opažanja možete dojaviti na brojeve telefona 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org, ili Državnom zavodu za zaštitu prirode, službi 112 ili najbližem inspektoru zaštite prirode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi