ZBOG RUSKOG JEZIKA

Masovna tučnjava u parlamentu u Kijevu

19.03.2013 u 13:08

Bionic
Reading

Masovna tučnjava izbila je u utorak u ukrajinskom parlamentu gdje se više desetaka zastupnika nacionalističke oporbene stranke Svoboda i provladinih zastupnika posvađalo oko toga koji bi jezik trebalo koristiti u parlamentu, ukrajinski ili ruski

Sukob je izbio ubrzo nakon početka plenarne sjednice, kad je dužnosnik Stranke regija na vlasti Oleksandar Efremov počeo govor na ruskom izazvavši smjesta prosvjede nacionalista Svobode koji su pokušavali prigušiti njegove riječi uzvicima.

Kao odgovor, provladini zastupnici učinili su isto kad je šef Svobode Oleg Tjanjibok uzeo riječ na ukrajinskom.

Nacionalisti su se tada približili govornici za kojom je govorio njihov šef te se počeli naguravati i tuči s parlamentarcima Stranke regija.

'Nek' svojim biračima govore ruski ali ovdje, u nacionalnom parlamentu, treba govoriti ukrajinski!', kazao je zastupnik Svobode Jurij Sirotjuk

Nakon što je uzalud pozivao zastupnike da prekinu tučnjavu, predsjednik parlamenta proglasio je kratku pauzu sjednice.

Ukrajina ima značajnu rusofonu zajednicu te status ruskog neprekidno izaziva sukobe u toj bivšoj sovjetskoj republici s 46 milijuna stanovnika.

Jedno od izbornih obećanja Viktora Janukoviča, izabrana za predsjednika 2010., bilo je učiniti ruski drugim jezikom u državi.