zaštita od virusa

Maske i rukavice ponovno su tražena roba. Provjerili smo ima li ih i po kojoj cijeni

24.06.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Maske, rukavice i dezinficijens, tri ključna artikla u borbi protiv Covida-19, proteklih mjeseci bili su iznimno tražena roba, a zbog ludila s cijenama koje su skakale od 50 do 600 posto morao je intervenirati i Državni inspektorat. S vremenom su se cijene unormalile, a artikala je bilo dovoljno na zalihama ljekarni i trgovina robom široke potrošnje

No povećani broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj ponovno je građane Hrvatske potaknuo da krenu u njihovu nabavku, a posebno u glavnom gradu, u kojem će se, izvjesno je, uvesti obveza nošenja maski u javnom prijevozu zbog činjenice da na pojedinim tramvajskim i autobusnim linijama ljudi jedni drugima dišu za vrat. Iz nekoliko ljekarni na području Zagreba doznajemo da imaju dovoljno maski, ali da u ovom trenutku poseban problem predstavlja nedostatak zaštitnih rukavica jer se već neko vrijeme ne mogu naći na tržištu.

'Situacija je, što se tiče maski, zadovoljavajuća. Imamo troslojne, jednokratne kirurške po cijeni od 5,60 kuna za komad, koje se mogu koristiti nekoliko sati, i FFP2 maske, čija je cijena 35 kuna za komad, koje su također jednokratne, ali se mogu koristiti malo duže od kirurških. Problem je nedostatak rukavica, kojih nema već neko dulje vrijeme', kazala nam je magistra Marijana Rončević iz zagrebačkih Gradskih ljekarni.

Sličan odgovor dobili smo i iz nekoliko privatnih ljekarni u kojima se mogu naći i obične platnene maske za višekratnu upotrebu po cijeni od 12 do 20 kuna. Hoće li biti dovoljno maski, dezinficijensa i rukavica i u narednom periodu, pitali smo u Medici, jednoj od najvećih veledrogerija koja opskrbljuje ljekarne u Hrvatskoj. U odgovoru navode kako imaju maski u dovoljnim količinama te da se većina onih kirurških nabavlja iz uvoza.

  • +6
Sve veći broj građana ponovno nosi zaštitne maske u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Pojavljuju se domaći proizvođači kirurških maski, ali za sada s proizvodnjom nedovoljnom za opskrbu cjelokupnog tržišta RH. U slučaju medicinskih rukavica postoje povremene poteškoće u dobavnim lancima. Kako se rukavice od lateksa izrađuju od prirodnih izvora sirovine (kaučuk), a cijeli svijet je značajno podignuo potražnju, dolazi do povremenih ispadanja, tj. defektura. Na tržištu postoji dezinficijensa u dovoljnim količinama. Većinom se radi o domaćim proizvodima, ali postoji i dosta uvoznih proizvoda', navodi se u odgovoru Medike.

>>> WHO savjetuje: Nosite maske na javnim mjestima

U dva inozemna trgovačka lanca, koja su proteklih mjeseci raspolagala rukavicama i maskama, danas ih nisu imali. U jednom od njih, u kojem je zbog velike navale kupaca svojedobno bila ograničena prodaja na kutiju po kupcu, rečeno nam je da ih već više od mjesec dana nisu dobili iako su ih naručili i da ne znaju kada bi ih mogli ponovno dobiti. Dok ih je bilo, cijena im je bila oko 40 kuna za kutiju sa sto komada. U drugom su pak dodali kako su rasprodali platnene maske za višekratnu upotrebu posljednjih dana, nakon povećanja broja oboljelih. Cijena im je bila 10 kuna za komad, naručili su nove, ali ne znaju kada će ih dobiti. Što se tiče rukavica, ni oni ih već ne dobivaju neko vrijeme.

  • +8
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Iako je isprva bilo dvojbeno pomažu li maske kao takve pa su i preporuke išle od toga da ih treba nositi, a zatim da ne treba, u posljednjim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenima početkom lipnja ipak je zaključeno da bi vlade trebale potaknuti stanovništvo na nošenje maski na javnim mjestima, na kojima postoji rizik od transmisije koronavirusa.

'Savjetujemo vladama da potaknu stanovnike da nose maske. Točnije, neka nose maske od tkanine, to jest nemedicinske maske. Imamo sada rezultate istraživanja i dokaze da ako se maske postave ispravno - mogu biti barijera potencijalno zaraznim kapljicama', rekla je tada u razgovoru za Reuters Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za koronavirus.