ŠEFICA PODRAVKE

Martina Dalić predložila u kojem smjeru bi trebale ići mjere za pomoć: 'To će rezultirati povećanjem plaća'

15.02.2022 u 20:09

Bionic
Reading

Vlada će u srijedu ujutro predstaviti paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvenicima u vrijeme poskupljenja, a šefica Podravke i bivša ministrica gospodarstva i financija Martina Dalić večeras je za Dnevnik Nove TV komentirala inflaciju i najavljene mjere Vlade

Na pitanje Mislava Bage kako je Podravka preživjela energetski udar, Dalić odgovara: 'Podravka je od sredine prošle godine suočena s rastom cijena svih sirovina. To znači poljoprivrednih proizvoda, ambalaže...radi se negdje o rastu između 12 i 13 posto ukupnih materijala troškove, izrade, uključujući energiju. Cijela prehrambena idustrija to doživljava. Zastoj u lancu opskrbe, rast cijena.....'.

Na pitanje o rastu cijena hrane i rastu cijena gnojiva kazala je za Dnevnik Nove TV: 'Ekonomski sustav je međusobno povezan. To povećava troškove proizvodnje, očigledno i Petrokemije. To znači da će se to preliti u idući krug, u troškove sjetve, troškove žitarica'.

Na pitanje o drugom valu inflacije, odgovara: 'Teško je prognozirati, ali sve signalizira da ide na to', izjavila je.

Dobro je što Vlada ide s paketom mjera, dodala je. Na pitanje o smanjenju PDV-a na struju i plin, kaže da tek trebamo vidjeti kakav će taj paket biti.

'Trebalo bi primjeniti određenu kombinaciju mjera, za gospodarstvo ja bih uvijek dala svoj glas za smanjenje poreza na dohodak, to su porezi koji utječu na našu konkurentnost, a to će rezultirati povećanjem plaća', izjavila je Dalić.

Podravka je u godinu dana dva puta povećavala plaće. 'Više je razloga za povećanje plaća, između ostaloga zato što smo bili suočeni s odlaskom visokokvalificirane radne snage. Želimo privući mlade radnike, pozicionirati Podravku kao poželjnog poslodavca, želimo da radnici žive s kompanijom i sudjeluju u dobrim rezultatima kompanije', dodaje.

Na pitanje čuje li se s premijerom Plenkovićem, Martina Dalić je zašutjela na nekoliko sekundi. Kaže da kao predsjednica Uprave Podravke sudjeluje na raznim Forumima i da u tom kontekstu surađuje s Vladom.