POSPREMANJE U FRANCUSKOJ

Maršal Pétain izbrisan s posljednje ulice

04.01.2011 u 15:11

Bionic
Reading

Malo mjesto Tremblois-lès-Carignan na sjeverozapadu Francuske posljednje je koje je imalo ulicu s nazivom maršala Pétaina, koji se našao na čelu Vichyjeva kolaboracionistička režima za vrijeme nacističke okupacije

Pétain je postao veliki francuski heroj u Prvom svjetskom ratu, ali nakon Drugoga svjetskoga rata, kada ga je oslobođena Francuska stala prezirati u žestokoj lustraciji zbog suradnje s Hitlerom, postepeno je gubio ulice, no ne i ovu, gotovo zaboravljenu, u selu sa svega 114 stanovnika.

Nedavno je tu činjenicu otkrio lokalni list pa je, uspaničen prozivkama, načelnik Trembloisa, Jean-Paul Oury, sazvao gradsko vijeće da raspravi 'hitnu situaciju' te se odlučilo maknuti spornu tablu, odnosno preimenovati jednu od tri ulice sela koja će se odsad zvati Belle-Croix, po kapelici koja se nalazi na kraju te ulice.

General Philippe Pétain je dobio tu ulicu još 1920, zbog ratnih zasluga, naročito zbog vođenja Francuza u krvavoj bitki kod Verduna.

'Nama je bilo svejedno kako se ulica zove', rekao je načelnik mjesta, 'ali su počela stizati prijeteća pisma pa smo željeli nastaviti naše živote u miru'.