NAKON 25 DANA

Marko Polo napokon odsukan

20.11.2009 u 11:55

Bionic
Reading

Jadrolinijin trajekt 'Marko Polo' jutros je oko 8 sati uspješno odsukan s otočića Sita na koji se nasukao 24. listopada, potvrdio je voditelj spašavanja i rukovoditelj Općih poslova Jadranskog pomorskog servisa Aleksandar Maras.

Pripreme za oduskavanja 'Marka Pola' počele su rano jutros, a sama akcija počela je oko 6 sati te je završila nakon dva sata. Za odsukavanje broda, kako je kazao Maras, korišteni su zračni omotači.

Pod trup broda postavljene su i šine kako bi brod koji su povlačila tri tegljača Jadranskog pomorskog servisa mogao skliznuti u more. Kako bi se olakšalo oduskavanje korištena je i plovna dizalica, a prepiljen je i dio trupa s kojim je brod 'nasjeo' na otok Sit i koji je bio ionako oštećen.

'Akcija je protekla prema planu te se nisu dogodila dodatna oštećenja', kazao je Maras Odsukani 'Marko Polo' sada je usidren nedaleko od mjesta nasukavanja, a stručnjaci pregledavaju trup broda kako bi se utvrdilo ima li propuštanja.

Taj bi posao trebao završiti za tri ili četiri sata, nakon čega će 'Marko Polo' krenuti u brodogradilište u Malom Lošinju. Do tamo bi trajekt trebao biti dotegljen u večernjim satima te Maras očekuje da će brod u brodogradilište moći ući tek sutra ujutro kada će biti predan vlasniku, riječkoj tvrtki Jadrolinija.

Inače, odsukavanje Marka Pola prvi put je pokušano 26. listopada, tri dana nakon havarije u kojoj se trajekt pramčanim dijelom u dužini od 15-ak metara nasukao na obalu Sita. Iako je Jadrolinija tada angažirala tri tegljača Jadranskog pomorskog servisa, a u pripravnosti je bio i tegljač Brodospasa koji je angažiralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, brod je u more pomaknut tek za metar-dva, piše Jutarnji.hr.

Marko Polo je greškom posade nasukan na otočić Sit, a zbog čega su inspektori podnijeli optužni prijedlog protiv zapovjednika broda drugog časnika palube i dvojice kormilara.

Također je utvrđeno da nisu bili pod utjecajem alkohola. Iako se spekuliralo da će Marko Polo završiti na rezalištu, iz Jadrolinije su to čvrsto demantirali i najavili da će brod i dalje ploviti te da će ga obnoviti, piše Večernji.hr.